Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Παιχνίδι ευθυνών για τη σφαγή με τα χημικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιχνίδι ευθυνών για τη σφαγή με τα χημικά

Με μονομερή δράση στη Συρία απείλησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ρωσία συντάχθηκε με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και απέρριψε τις καταγγελίες ότι ο σύμμαχός της ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων αμάχων από χημικά όπλα, μπλοκάροντας ουσιαστικά την έκδοση σχετικής καταδικαστικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το προχθεσινό μακελειό στην κωμόπολη Χαν Χουσεΐν δεν αμφισβητείται αλλά προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των σφαγών που θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να εξιχνιαστούν και ίσως παραμείνει ανεξιχνίαστο αν δεν μεταβούν έγκαιρα στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που θα καταγράψουν τα ίχνη και θα συγκεντρώσουν μαρτυρίες. Κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί χθες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται από 70 έως 110 (ανάμεσά τους 20 παιδιά) και των τραυματιών σε πολλές εκατοντάδες, ανάλογα με τις διαφορετικές εκτιμήσεις αντικαθεστωτικών και οργανώσεων αρωγής. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, επιζώντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο κοντά στα τουρκικά σύνορα με συμπτώματα -διεσταλμένες κόρες των ματιών, μυϊκούς σπασμούς, ακούσιες κενώσεις- που συνάδουν με την έκθεση σε νευροτοξικούς παράγοντες, όπως το αέριο Σαρίν. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι απέκτησε πρόσβαση σε άλλα νοσοκομεία που φρόντισαν θύματα και κατέγραψε μια ισχυρή οσμή χλωρίνης.

Σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή, αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν τις αποθήκες πυρομαχικών των ανταρτών στα ανατολικά προάστια της κωμόπολης Χαν Χουσεΐν, όπου υπήρχαν επίσης τρία εργαστήρια παραγωγής χημικών όπλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα τοποθετεί την προχθεσινή αεροπορική επιδρομή μεταξύ 11.30 και 12.30 το μεσημέρι, ενώ οι μαρτυρίες αντικαθεστωτικών και στελεχών οργανώσεων αρωγής ανέφεραν ο βομβαρδισμός έγινε στις 6.30 τα ξημερώματα. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνέδεσε τους αντάρτες της ΒΔ Συρίας με παρακλάδια της Αλ Κάιντα ενώ είχαν χρησιμοποιηθεί επίσης από τους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι. Υποστηρίζοντας πως τα χημικά όπλα προορίζονταν για το Ιράκ. Απορρίπτοντας το καταδικαστικό για τη Συρία σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ρώσος πρεσβευτής υποστήριξε πως είναι "απαράδεκτο" γιατί προκαταλαμβάνει το αποτελέσματα μιας έρευνας και αποφαίνεται αυτόματα για τον ένοχο.

Τραμπ: Θα δείτε

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποδεχόμενος χθες στον Λευκό Οίκο τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, έκανε λόγο για μια φρικτή, αποκρουστική επίθεση, "μια φοβερή προσβολή κατά της ανθρωπότητας". Σε ερώτηση που του έγινε αν χαράσσει μια νέα πολιτική στη Συρία, ο Τραμπ απάντησε λακωνικά: "Θα δείτε". Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω στάση της κυβέρνησης Τραμπ, υποστηρίζοντας πως "Όταν τα Ηνωμένα Έθνη μονίμως αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να αποφασίσουν να δράσουν συλλογικά, υπάρχουν φορές στην Ιστορία των ΗΠΑ που είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε μόνοι μας δράση".

Παρά τους υψηλούς τόνους μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 11-12 Απριλίου για να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ "επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, τα οποία απαιτούν τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών" καθώς και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι σιωπά για το έγκλημα στη Συρία, χαρακτήρισε δολοφόνο τον Άσαντ και ανέβασε σε 50 τον αριθμό των παιδιών που πέθαναν από τα χημικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL