Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Χημικός όλεθρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χημικός όλεθρος

Οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ συνοδευόμενες από βίντεο με δεκάδες νεκρούς αμάχους πλημμύρισαν τις τηλεοπτικές οθόνες πυροδοτώντας νέες εκκλήσεις για τερματισμό του συριακού εμφυλίου, που βρίσκεται στον έβδομο χρόνο. Απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον, πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Τουρκίας, το καθεστώς της Δαμασκού έκανε λόγο για προπαγάνδα και επέρριψε ευθύνες στους αντάρτες, ενώ η σύμμαχος Ρωσία φάνηκε να παίρνει αποστάσεις τονίζοντας ότι τα δικά της αεροσκάφη δεν βομβάρδισαν τη συγκεκριμένη περιοχή. Το θέμα θα εξεταστεί σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μακελειό έγινε στο χωριό Χαν Σεϊχούν, στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, χθες τα ξημερώματα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης βομβαρδισμοί νοσοκομείων της περιοχής όπου είχαν μεταφερθεί θύματα της αεροπορικής επιδρομής. Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 58 νεκρούς (ανάμεσά τους 11 μικρά παιδιά) και 100 τραυματίες, αλλά μέχρι το απόγευμα ο αριθμός των θυμάτων είχε αυξηθεί σε 100 νεκρούς και 400 τραυματίες.

Ο Χουσεΐν Καγιάλ, φωτογράφος του αντιπολιτευόμενου Εdlib Media Center, δήλωσε στο BBC ότι ξύπνησε στις 6.30 τα ξημερώματα από εκρήξεις και, όταν έφτασε στην περιοχή, αντίκρισε πολλά άτομα στο έδαφος, ακίνητα και χωρίς εμφανή τραύματα. Ο Μοχάμεντ Ρασούλ, στέλεχος ανθρωπιστικής οργάνωσης, δήλωσε ότι τα πληρώματα των ασθενοφόρων που έσπευσαν στο χωριό βρήκαν στους δρόμους πολλούς ανθρώπους -ανάμεσα τους παιδιά- με συμπτώματα ασφυξίας και αφρούς στο στόμα.

Μια ένωση οργανώσεων αρωγής με έδρα το Παρίσι υποστήριξε ότι μετά τον πρώτο βομβαρδισμό στοχοποιήθηκαν το κέντρο επειγόντων περιστατικών της οργάνωσης Λευκά Κράνη καθώς και το νοσοκομείο Αλ Ράχμα, ενώ έγιναν αεροπορικές επιδρομές και σε άλλες περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ και στη Χάμα. Στελέχη των αντικαθεστωτικων κατήγγειλαν ότι το καθεστώς χρησιμοποίησε βόμβες με το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν ή με χλώριο.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι "ανησυχεί έντονα για τη φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα", συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες από όλες τις διαθέσιμες πηγές και θα ανακοινώσει στη συνέχεια τα συμπεράσματά του. Ο οργανισμός, στον οποίο ο ΟΗΕ έχει αναθέσει την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο, ερευνά ήδη δεκάδες καταγγελίες που αφορούν τη Συρία.

Σημειώνεται ότι μετά από καταγγελίες για χρήση χημικών από το καθεστώς σε προάστια της Δαμασκού τον Αύγουστο του 2013 η Ουάσιγκτον απείλησε με στρατιωτική επέμβαση. Αλλά το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε μετά από συνεννόηση μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τη συμφωνία του Μπασάρ Αλ Άσαντ για σταδιακή καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του.

Οι καταγγελίες για σποραδική χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και από τους αντάρτες συνεχίστηκαν και κατά την πολιορκία του Χαλεπιού. Τότε το καθεστώς είχε καταγγείλει προβοκάτσια των ισλαμιστών ανταρτών και των υποστηρικτών τους στο εξωτερικό, ενώ τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως χτυπήθηκε από τις βόμβες αποθήκη των αντικαθεστωτικών με χημικά.

Το μακελειό στο Χαν Σεϊχούν σημειώθηκε σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου. Οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει την περασμένη εβδομάδα, από τη συγκεκριμένη περιοχή, επίθεση κατά των κυβερνητικών στην κατεύθυνση της πόλης Χάμα. Ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση των ανταρτών μετά την πτώση του Χαλεπιού, που τους είχε φέρει σε δεινή στρατιωτική και διαπραγματευτική θέση.

Αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας πέρασαν γρήγορα στην αντεπίθεση με διαρκές σφυροκόπημα των αντιπάλων τους αναγκάζοντάς τους σε υποχώρηση. Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα στη βόρεια Συρία το καθεστώς Άσαντ και οι σύμμαχοί του κερδίζουν διαρκώς έδαφος, ενώ οι Κούρδοι πολιτοφύλακες με την υποστήριξη Αμερικανών πεζοναυτών και πυροβολικού σφίγγουν τον κλοιό στη Ράκα, την "πρωτεύουσα" του Ισλαμικού Κράτους.

Βομβαρδισμός με χημικά, προβοκάτσια ή "ατύχημα"; Στην περιοχή του Χαν Σεϊχούν δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι ερευνητές για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη μία ή την άλλη εκδοχή. Σε κάθε περίπτωση το φρικτό τέλος που βρήκαν πολλές δεκάδες άμαχοι σε ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στη βόρεια Συρία δημιουργεί νέα δεδομένα στο στρατιωτικό και πολιτικό πεδίο.

Χαρακτηριστική ήταν η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, που απέφυγε να μιλήσει για το επόμενο βήμα του Ντόναλντ Τραμπ. "Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης". Ο Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι η χρήση χημικών όπλων θα ήταν μια κόκκινη γραμμή, αλλά κατόπιν δεν έκανε τίποτα" είπε ο εκπρόσωπος του Τραμπ.

Για το ίδιο θέμα επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας. Την στιγμή αυτή επέλεξε εξάλλου το Ισλαμικό Κράτος για να εξαπολύσει με ανακοίνωσή του επίθεση κατά του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν χρεοκοπήσει και «κυβερνώνται από έναν ηλίθιο που δεν γνωρίζει τι είναι η Συρία, το Ιράκ και το ισλάμ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL