Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Στα σκαριά δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα σκαριά δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ σχεδιάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Τις προθέσεις της κουρδικής ηγεσίας φέρεται ότι παρουσίασε ο πρόεδρος της ομόσπονδης Περιφέρειας του Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος επισκέφθηκε το Ερμπίλ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Κούρδος ηγέτης συζήτησε με τον Γκουτέρες την πορεία του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους. Εκτιμάται όμως ότι στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η επόμενη ημέρα μετά τη συντριβή των τζιχαντιστών, δηλαδή το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον που αφορά τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και τους αγωγούς.

Κάνοντας λόγο για "λάθος βήμα", ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπαρχίμ Καλίν, εκτόξευσε χθες συγκεκαλυμμένες απειλές σημειώνοντας ότι το Ιράκ διέρχεται μια εύθραυστη περίοδο με υψηλό ρίσκο ασφαλείας για όλη την περιοχή. Είχε προηγηθεί δήλωση εκπροσώπου του Μεσούτ Μπαρζανί στην εφημερίδα "Hurriyet" ότι απαιτείται πλέον σοβαρός διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της ιρακινής κυβέρνησης για την έκδοση ενός "φιλικού διαζυγίου".

Η Άγκυρα προσπαθεί με όλα τα μέσα να αποτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της, δίπλα στις περιοχές της ΝΑ Τουρκίας που έχουν κατά κύριο λόγο κουρδικό πληθυσμό. Με το ξέσπασμα της συριακής κρίσης μεγάλωσε ο εφιάλτης της Άγκυρας και περιλαμβάνει πλέον τους Κούρδους της βόρειας Συρίας. Η Τουρκία επιμένει να χαρακτηρίζει "τρομοκρατική οργάνωση" την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του Τίλερσον προχθές στην Άγκυρα. Η Τουρκία πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, απάντησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL