Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
ΗΠΑ προς Ερντογάν: / ΗΠΑ προς Ερντογάν: Ώρα για δύσκολες αποφάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ προς Ερντογάν: / ΗΠΑ προς Ερντογάν: Ώρα για δύσκολες αποφάσεις

Όσο βαριά κι αν ήταν η ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα, ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει δημόσια μια σειρά από αιτήματα που διατύπωσαν οι Τούρκοι συνομιλητές του -από την έκδοση του "πραξικοπηματία" Γκιουλέν μέχρι την "πολιτική" δίωξη Τούρκου μεγαλοτραπεζίτη στις ΗΠΑ-, ενώ υπέδειξε στην τουρκική ηγεσία ότι ήλθε η ώρα να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη Συρία.

Βέβαια οι αποφάσεις αυτές συνδέονται με το Κουρδικό, άρα και με τη γενικότερη πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να μιλήσει τη γλώσσα των μπίζνεσμεν με τον Τίλερσον, μέχρι πρότινος πρόεδρο του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil, λέγοντας ότι είναι ζωτικης σημασίας να δοθεί "καινούργια ενέργεια" στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για "περιοχές ευθύνης" με προβλήματα, αλλά και για ευκαιρίες, ενώ κατηγόρησε ουσιαστικά τις ΗΠΑ ότι συνεργάζονται με "τρομοκράτες εναντίον άλλων τρομοκρατών" αναφερόμενος στους Κούρδους πολιτοφύλακες της βόρειας Συρίας.

"Αν δεν μπορούμε να νικήσουμε μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει δέκα με είκοσι χιλιάδες άνδρες και έχουμε την ανάγκη να συνεργαστούμε με μια άλλη τρομοκρατική συμμορία, τότε πρέπει να επανεξετάσουμε τον εαυτό μας" είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αφού τόνισε τη σημασία που έχει η Τουρκία για το ΝΑΤΟ σημείωσε ότι συζήτησε στην Άγκυρα διάφορα σενάρια για τη σταθεροποίηση της περιοχής. "Θα σας μιλήσω με ειλικρίνεια, δεν είναι εύκολο, πρέπει να γίνουν δύσκολες επιλογές" πρόσθεσε. Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πρέπει να φύγει ή να μείνει ο Άσαντ στη Συρία, ο Τίλερσον είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο συριακός λαός.

Η φράση "ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων", που υποδηλώνει έντονη διαφωνία, χρησιμοποιήθηκε εξάλλου για μια σειρά άλλα θέματα, από το ζήτημα του Γκιουλέν μέχρι το τηλεφώνημα που είχε γίνει από το αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης προς καταζητούμενο πραξικοπηματία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού δεν περιλάμβανε συναντήσεις με στελέχη της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε βέβαια με τους φυλακισμένους ηγέτες του αριστερού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών. Ο συμπρόεδρος του κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς αρχίζει σήμερα απεργία πείνας καταγγέλλοντας τις παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές στη φυλακή της Εντίρνε (Αδριανούπολη). Άλλοι Κούρδοι κρατούμενοι έχουν ήδη αρχίσει απεργία πείνας σε πολλές φυλακές της χώρας.

Αιματηρή επεισόδιο στις Βρυξέλλες

Η μεταφορά της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας στο εξωτερικό είχε αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια χθες έξω από το τουρκικό προξενείο στις Βρυξέλλες μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Ερντογάν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τραυματίστηκαν αρκετά άτομα που χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι Κούρδοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρια, ενώ αναφέρθηκαν και πυροβολισμοί.

Καθώς απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες για το συνταγματικό δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη είναι αμφίρροπη. Δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, που θεωρείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 24-27 Μαρτίου στις μισές από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, δείχνει ότι το ποσοστό υπέρ του «Ναι» φτάνει το 55,4%. Σε άλλες δημοσκοπήσεις όμως προηγείται το «Όχι» με 51% έως 53%. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η κόντρα του Ερντογάν με την Ε.Ε. φέρνει ψήφους των εθνικιστών στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL