Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΟΗΕ: ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία θα απέχουν των συνομιλιών για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ: ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία θα απέχουν των συνομιλιών για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Ως «μη ρεαλιστική, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης», χαρακτήρισαν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γαλλία.

«Ως μητέρα και κόρη, δεν υπάρχει τίποτα το σημαντικότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» υπογράμμισε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, στο περιθώριο των συνομιλιών που ξεκίνησαν τη δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού αναφορικά με μια δεσμευτική συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά.

«Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα θα συμφωνούσε να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα;» συνέχισε η ίδια, έχοντας στο πλευρό της περίπου 20 πρεσβευτές χωρών που επίσης μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις απαγόρευσης.

Στην πρώτη γραμμή, η Βρετανία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα. «Θα θέλαμε όλοι μας σήμερα να υπήρχε απαγόρευση των πυρηνικών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε εντίμως ότι κάτι τέτοιο θα προστάτευε τους κατοίκους των χωρών», πρόσθεσε η ΧΝ.έιλι, αναφέροντας ότι συνολικά «περίπου 40 χώρες» θα απόσχουν από τις συνομιλίες.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι όσοι προωθούν τη συνθήκη αυτή το κάνουν «καλή τη πίστη, ωστόσο, «θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν καταλαβαίνουν πραγματικά τις απειλές που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε η ίδια.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης επισημαίνουν ότι οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει τίποτα τα τελευταία χρόνια για τον αφοπλισμό τους. Από την πλευρά της η Νικι Χέιλι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν μειώσει το οπλοστάσιό τους κατά 85% αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση, το 1970 και ότι «θα συνεχίσουν να το μειώνουν».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη στο να φτάσουμε μακροπρόθεσμα σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά» αλλά «δεν πιστεύουμε πως αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική πρόοδο όσον αφορά τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό».

Όπως υποστήριξε, ο ίδιος «ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε έναν παγκόσμιο αφοπλισμό είναι μέσω ενός σταδιακού αφοπλισμού, που θα τον διαπραγματευόμαστε βήμα-βήμα, στο πλαίσιο των ισχυουσών διεθνών συμφωνιών».

Η Ρωσία και η Κίνα, πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, επίσης δεν θα μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL