Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Πολιτική ήττα Τραμπ η απόσυρση του ν/σ για την κατάργηση του «obamacare»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική ήττα Τραμπ η απόσυρση του ν/σ για την κατάργηση του «obamacare»

«Βαριά» πολιτική ήττα υπέστη ο Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο καθώς ζήτησε από τους Ρεπουμπλικανούς να αποσύρουν το νομοσχέδιο που στόχευε στην κατάργηση του «Obamacare», καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Δύο και πλέον μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει το δεύτερο στη σειρά μεγαλεπήβολο σχέδιό του να οδηγείται σε αποτυχία, μετά την αναστολή από τη δικαιοσύνη της ισχύος των δύο αντιμεταναστευτικών διαταγμάτων, που προέβλεπαν το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες και σε υπηκόους μουσουλμανικών χωρών.

«Βρισκόμασταν πολύ κοντά» δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, εκφράζοντας την «απογοήτευσή» του κι επεσήμανε ότι «εξεπλάγην λίγο».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Κράτους δήλωσε ότι το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να καταργήσουν και να αντικαταστήσουν το Obamacare, θα βελτιώσει τελικά τις πιθανότητες να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας και ασφάλισης όταν τελικά οι Αμερικανοί υποστούν τις συνέπειες των υψηλότερων κοστών και των λιγότερων ασφαλιστικών εταιρειών.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε πολιτικό επίπεδο είναι να αφήσουμε το Obamacare να εκραγεί» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είναι απογοητευτικό» δήλωσε από την πλευρά του σε συνέντευξη Τύπου ο Πολ Ράιαν, που ηττήθηκε ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα.

«Βρισκόμασταν πολύ κοντά, όμως δεν καταφέραμε να πετύχουμε τη συναίνεση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο εκτιμώ ότι ήταν σοφότερο να μην ψηφίσουμε και να αποσύρουμε το κείμενο, προκειμένου να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα».

«Πρόκειται για μια ήττα, είναι προφανές» σημείωσε επίσης επιβεβαιώνοντας ότι «το obamacare παραμένει νόμος του Κράτους και θα παραμείνει νόμος του κράτους όσο δεν αντικαθίσταται».

Το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ, δεν συνέβαλε στο να πειστούν οι «αντιρρησίες» του κόμματος, που προέρχονται είτε από τις τάξεις των μετριοπαθών στελεχών είτε των υπερσυντηρητικών.

Από τα 430 στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων -237 Ρεπουμπλικάνοι- τουλάχιστον 30 από τους τελευταίους τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, προστιθέμενοι στους 193 Δημοκρατικούς που επρόκειτο να το καταψηφίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντ.Τραμπ συνομίλησε τελευταίες ημέρες με τουλάχιστον 120 κοινοβουλευτικούς με σκοπό να τους πείσει.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επικριτές του νομοσχεδίου, ο Τραμπ υποτίμησε τον πραγματικό αντίκτυπο της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προέβλεπε περικοπές στα κρατικά επιδόματα προς όσους δεν διαθέτουν ασφάλεια υγείας από τον εργοδότη τους και πρέπει να χρηματοδοτούν οι ίδιοι την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Περίπου 14 εκ. άνθρωποι θα έχαναν την ασφάλεια υγείας τους από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Το ατομικό κόστος θα εκτοξευόταν και υπηρεσίες, που προέβλεπε το Obamacare, όπως η πρόσβαση στα επείγοντα και παροχές εγκυμοσύνης, δεν θα καλύπτονταν υποχρεωτικά. Πολλοί μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να συναινέσουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL