Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αγριεύει η κόντρα του Ερντογάν με την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγριεύει η κόντρα του Ερντογάν με την Ευρώπη

Παρέμβαση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας με όργανο τη μειονότητα επιχείρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αντί να δώσει εξηγήσεις στις Βρυξέλλες για τις απειλές που εκτόξευσε πρόσφατα κατά των Ευρωπαίων και τη ρητορική του περί σταυροφορίας κατά του ισλάμ.

Κατά τραγική ειρωνεία η επίθεση στο Λονδίνο εκδηλώθηκε χθες λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Ερντογάν ότι «εάν η Ευρώπη συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους», επιβαρύνοντας το κλίμα στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ε.Ε. εκλήθη στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ώστε να εξηγήσει τι εννοούσε ο Ερντογάν σχετικά με την ασφάλεια στους ευρωπαϊκούς δρόμους, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι "θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν εκφράζουμε αξιολογικές κρίσεις, σχόλια και γενικεύσεις, σε μία πολύ ευαίσθητη συγκυρία».

Σε ομιλία του χθες στην Άγκυρα ο Ερντογάν έκανε υποδείξεις στη Βουλγαρία για τη διεξαγωγή των εκλογών της 26ης Μαρτίου σε ήρεμο κλίμα και με διαφάνεια. "Η Βουλγαρία από τη μια μιλά για δημοκρατία και από την άλλη ασκεί σοβαρές πιέσεις στους Τούρκους που ζουν εκεί. Αυτά δεν γίνονται, να μιλάς για αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ασκείς την αντίθετη πολιτική. Εμείς έχουμε δικαίωμα να είμαστε δίπλα στους συμπατριώτες μας, ελπίζω ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες και δημοκρατικές", είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες βασικός εκφραστής της μουσουλμανικής μειονότητας είναι η τρίτη δύναμη στην απερχόμενη βουλή με 38 έδρες σε σύνολο 240, ενώ είχε λάβει σχεδόν 15% των ψήφων στις εκλογές του 2014. Αλλά ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Ντογάν ήλθε σε σύγκρουση με τον Ερντογάν αποδοκιμάζοντας την πολιτική του και το επικείμενο συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία. Η Άγκυρα στηρίζει ένα νέο κόμμα της μειονότητας, το Ντοστ, και η υποστήριξη αυτή εκδηλώθηκε με δημόσια παρέμβαση του Τούρκου πρεσβευτή στη Σόφια την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ράντεφ κατήγγειλε την Τουρκία για απαράδεκτη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ενώ ανεκλήθη η πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL