Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Την «εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους» αποφάσισε διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την «εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους» αποφάσισε διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS

Ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεσμεύθηκε την Τετάρτη να εξαλείψει «την παγκόσμια απειλή» του ΙΚ και τον επικεφαλής του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη διάρκεια συνάντησης που επισκιάστηκε από αεροπορική επιδρομή στη Ράκα της Συρίας η οποία αποτελεί «πρωτεύουσα» του ΙΚ, σκορπώντας τον θάνατο σε περισσότερους από 40 άμαχους.

Η χθεσινή συνάντηση αποτέλεσε το «βάπτισμα του πυρός» για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος υποδέχθηκε του 67 ομολόγους του των χωρών που συμμετέχουν «στον παγκόσμιο συνασπισμό» κατά του ΙΚ, κάποιοι εκ των οποίων ανησυχούν για τον κίνδυνο η κυβέρνηση Τραμπ να πάρει μονομερή μέτρα κατά του ΙΚ.

Ο Ντ.Τραμπ εξελέγη με ένα εθνικιστικό και απομονωτικό πρόγραμμα θέλοντας να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την άμυνα κατά 10% και αντίθετα να μειώσει της διπλωματίας κατά 28%.

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από το Πεντάγωνο να του παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο «την αποδόμηση» του ΙΚ, ώστε «να εξαλειφθεί από τον πλανήτη αυτός ο ειδεχθής εχθρός».

Υιοθετώντας τον ίδιο τόνο στην τελική τους ανακοίνωση τα 68 μέλη του συνασπισμού δήλωσαν «ενωμένα στην αποφασιστικότητά τους να εξαλείψουν από την παγκόσμια απειλή».

Ο Τίλερσον κατήγγειλε «την παγκόσμια δύναμη του κακού» και υποσχέθηκε «τον θάνατο» σύντομα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, με τον ίδιο τρόπο που σκοτώθηκε ο ιδρυτής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011.

«Είναι θέμα χρόνου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι «η νίκη κατά του ΙΚ είναι η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στην περιοχή».

Πριν τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ κάποιων μελών του σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τόσο στη Ράκα όσο και στη Μοσούλη.

ΗΠΑ και Τουρκία διαφωνούν για το ποιες δυνάμεις θα πρέπει να διεξαγάγουν την τελευταία επίθεση στη Ράκα. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να συμμετάσχουν σε αυτή οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Παράλληλα, ο Τίλερσον ξεκαθάρισε για την μετά ΙΚ εποχή στη Συρία «ως συνασπισμός δεν θα ασχοληθούμε με την εθνική οικοδόμηση ή ανοικοδόμηση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL