Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Εκτροχιασμός Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτροχιασμός Ερντογάν

Ακραίο και εκτός κανόνων γίνεται πλέον το πολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν κόντρα στους Ευρωπαίους, δίχως συναίσθηση και ίχνος ρεαλισμού, με επιθετική φρασεολογία που παραπέμπει σε αντιπαράθεση μεταξύ εμπόλεμων πλευρών.

Οι χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του ξεφεύγουν ακόμα και από τη λογική της πολιτικής σπέκουλας φτάνοντας στο σημείο να "προειδοποιήσει" τους Ευρωπαίους πως θα φοβούνται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους αν δεν αλλάξουν στάση απέναντι στην Τουρκία. Η Άγκυρα εντείνει τον ψυχολογικό πόλεμό της και με το "όπλο" του προσφυγικού με μια νέα δήλωση - απειλή εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί πως η συμφωνία με την Ε.Ε. βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Μια πιθανή εξήγηση για το μένος του Ερντογάν απέναντι στη Μέρκελ και την εμμονή του με τη Γερμανία μπορεί να βρίσκεται στη χθεσινή αποκάλυψη της "Süddeutsche Zeitung" σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει μπλοκάρει το τελευταίο διάστημα περισσότερες από δέκα αποστολές γερμανικού στρατιωτικού υλικού στην Άγκυρα. Με δεδομένο ότι ο τουρκικός στρατός έχει εμπλακεί σε πολλά μέτωπα συγχρόνως, από τη Συρία ώς το βόρειο Ιράκ, κατά του PKK, το μπλοκάρισμα των αποστολών αυτών ενδεχομένως να επηρεάζει αρνητικά το αξιόμαχο του εξοργίζοντας τον Ερντογάν, που έχει επενδύσει πολιτικά στην επίδειξη της στρατιωτικής ιχύος της Τουρκίας μέσω της οποίας προσπαθεί να προσεταιριστεί το εθνικιστικό στρατόπεδο.

Θα φοβάστε...

Σε μια ακόμη ομιλία του χθες στην Άγκυρα, συνεχίζοντας την εκστρατεία του για το δημοψήφισμα του Απριλίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, προειδοποίησε πως κανείς Ευρωπαίος, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν "θα μπορεί να κάνει ένα βήμα στον δρόμο με ασφάλεια" αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να τηρεί απέναντι στην Τουρκία "εχθρική στάση".

"Απευθύνομαι για άλλη μια φορά στους Ευρωπαίους. (...) Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί κανείς να κλονίσει ή να παίξει με την τιμή της, ή να απελαύνει τους υπουργούς της" τόνισε ο Ερντογάν με το γνωστό πατριαρχικό ύφος τους. "Ο κόσμος ολόκληρος παρακολουθεί αυτό που συμβαίνει. Αν συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε μ' αυτόν τον τρόπο, αύριο κανένας Ευρωπαίος, κανένας Δυτικός δεν θα μπορεί πια να κάνει ένα βήμα με ασφάλεια, με ηρεμία στον δρόμο, σε κανένα μέρος στον κόσμο" πρόσθεσε.

"Ως Τουρκία καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία" συμπλήρωσε ο Ερντογάν, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία, αφού κατά τον ίδιο "στον κατάλογο των ονομάτων (των φυλακισμένων δημοσιογράφων) υπάρχουν δολοφόνοι, κλέφτες, παιδόφιλοι, απατεώνες, απ' όλα, εκτός από δημοσιογράφους!".

Σφίγγοντας κι άλλο τον κλοιό των πιέσεων γύρω από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg απείλησε εκ νέου με αποχώρηση της Τουρκίας από τη συμφωνία για το προσφυγικό, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε "μονόπλευρη". "Μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και, εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη» είπε ο Τσελίκ απειλώντας πως η Άγκυρα δεν θα συνεργαστεί με κανέναν μηχανισμό της Ε.Ε. σε μια τέτοια περίπτωση.

Στάινμαϊερ: Τα γκρέμισες όλα

Έξω απ' τα δόντια, όμως, ήταν και οι χθεσινές αναφορές του Γερμανού προέδρου Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ στον πολιτικό εκτροχιασμό του Ερντογάν. Στην πρώτη προεδρική ομιλία του στηλίτευσε με ευθύ τρόπο την επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου απέναντι στη Γερμανία και την Ευρώπη λέγοντας πως με τη στάση του κινδυνεύει να καταστρέψει όλα όσα έχει πετύχει η χώρα του τα τελευταία χρόνια και να βλάψει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις με τους εταίρους της.

"Πρόεδρε Ερντογάν, διακινδυνεύετε όλα όσα εσείς, μαζί με άλλους, έχετε οικοδομήσει. (...) Σταματήστε τις αχαρακτήριστες συγκρίσεις με τους ναζί! Μην σπάτε τους δεσμούς σας με όσους επιθυμούν μια σχέση εταίρων με την Τουρκία! Σεβαστείτε το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων! Και απελευθερώστε τον Ντενίζ Γιουτζέλ" (τον φυλακισμένο ανταποκριτή της "Die Welt" στην Άγκυρα) τόνισε χαρακτηριστικά ο Στάινμαϊερ. "Ο τρόπος που βλέπουμε την Τουρκία χαρακτηρίζεται από την ανησυχία ότι όλα όσα έχουν οικοδομηθεί στη διάρκεια ετών και δεκαετιών καταρρέουν» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που ανέλαβε χθες επίσημα τα νέα καθήκοντά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL