Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Συρία / Συρία: "Προσωρινές ζώνες σταθερότητας" θέλουν οι ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία / Συρία: "Προσωρινές ζώνες σταθερότητας" θέλουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δημιουργήσουν "προσωρινές ζώνες σταθερότητας", ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον περιγράφοντας την επόμενη φάση της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ώρα η συμμαχία Κούρδων και Αράβων με αμερικανική υποστήριξη ξεκινούσε τη μάχη για την ανακατάληψη του μεγαλύτερου φράγματος στον ποταμό Ευφράτη που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών.

Η επίθεση στο φράγμα Τάκμπα εντάσσεται στο σχέδιο περικύκλωσης της Ράκα, πρωτεύουσας του ΙSIS, που σφυροκοπήθηκε χθες από τις αεροπορικές δυνάμεις της υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχίας. Στον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι που είχαν καταφύγει σε σχολείο, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Ο συντονισμός των πολεμικών επιχειρήσεων της συμμαχίας και η επόμενη ημέρα μετά τη συντριβή του ISIS ήταν το θέμα της χθεσινής σύσκεψης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 67 χωρών που συναποτελούν τον διεθνή συνασπισμό.

Ο Αμερικανός υπουργός δεν διευκρίνισε πού σχεδιάζεται να δημιουργηθούν αυτές οι "ζωνες ασφαλείας" ενώ είπε ότι επίκειται η εξόντωση του αρχηγού των τζιχαντιστών Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. "Σχεδόν όλοι οι υπαρχηγοί του σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και αλλού. Δεν είναι παρά θέμα χρόνου μέχρι να έχει την ίδια τύχη και ο ίδιος ο Μπαγκντάντι" είπε.

Επί μήνες η Τουρκία πιέζει για τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στην περιοχή της βόρειας Συρίας, όπου έχει εισβάλει, ανάμεσα στα κουρδικά καντόνια του Κομπάνι και του Αφρίν. Η έναρξη της επίθεσης στο φράγμα της Τάμπκα σηματοδοτεί μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή με ταυτόχρονο αποκλεισμό της Τουρκίας από την επιχείρηση κατάληψης της Ράκα. Η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα ανατινάξουν το στρατηγικής σημασίας φράγμα χάρις στο οποίο τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλο μέρος της Συρίας. Κοντά στο φράγμα βρίσκονται ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο αλλά και μια φυλακή όπου οι τζιχαντιστές κρατούν μεγάλο αριθμό ομήρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL