Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: To FBI επιβεβαιώνει ότι διερευνά τη "ρωσική εμπλοκή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: To FBI επιβεβαιώνει ότι διερευνά τη "ρωσική εμπλοκή"

Η επιβεβαίωση για πρώτη φορά από επίσημα χείλη ότι το FBI διεξάγει έρευνα για ενδεχόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές και η απόρριψη των ισχυρισμών του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο τον παρακολουθούσε προεκλογικά αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα της κατάθεσης που έδωσαν στο Κογκρέσο οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ομολόγησε χθες δημοσίως εκείνο που όλοι λίγο έως πολύ γνώριζαν στην Ουάσιγκτον: ότι η υπηρεσία του ήδη διεξάγει έρευνα για το ενδεχόμενο η ρωσική κυβέρνηση να προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016, μια έρευνα που, όπως επιβεβαίωσε, περιλαμβάνει και τις πιθανές διασυνδέσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ και τη Μόσχα.

Αποκάλυψε πως η έρευνα, που άρχισε στα τέλη Ιουλίου έπειτα από έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης, "θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση για το αν διαπράχθηκαν εγκλήματα". Ο επικεφαλής του FBI δεν διευκρίνισε πάντως πόσο θα διαρκέσει.

Όσον αφορά το άλλο "φλέγον" ζήτημα, τις καταγγελίες του Τραμπ ότι ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα παρακολουθούσε προεκλογικά τις επικοινωνίες του, ο Κόμεϊ αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν διαθέτει "καμία πληροφορία" που να επιβεβαιώνει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Για το ενδεχόμενο να τοποθετήθηκαν κοριοί στον Πύργο του Τραμπ υπήρξε μάλιστα πιο κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι το FBI "γνωρίζει" πως δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Ο διευθυντής του FBI απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις οικονομικές συναλλαγές των επιχειρήσεων του Τραμπ με τη Μόσχα ή να κατονομάσει κάποιον από τους συνεργάτες του που απομακρύνθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για τις επαφές που είχαν προεκλογικά με διπλωματικούς αξιωματούχους της Ρωσίας -τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, τον σύμβουλο Ρότζερ Στόουν και τον πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Φλιν.

Εξέφρασε, όμως, την εκτίμηση ότι η Μόσχα επιθυμούσε την εκλογή Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Μια εκτίμηση που αιτιολόγησε με βάση το "μίσος" που, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, τρέφει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία αποτελούσε την εναλλακτική για την αμερικανική προεδρία.

Ο επικεφαλής της NSA ναύαρχος Μάικλ Ρότζερς τόνισε, από την πλευρά του, ότι η ρωσική προσπάθεια παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Όπως σημείωσε, ανάλογες προσπάθειες βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στην Ευρώπη. "Βλέπουμε τα ίδια πράγματα που είδαμε στις ΗΠΑ όσον αφορά την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις" δήλωσε.

Η σπουδή, τέλος, του Αμερικανού προέδρου να... πανηγυρίσει στο Twitter -την ώρα που η ακρόαση βρισκόταν σε εξέλιξη- ότι οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι υπήρξε ανάμειξη της Μόσχας στις εκλογές έφερε σε εμφανή αμηχανία τους δύο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, που απέφυγαν κάθε σχετικό σχόλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL