Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Συρία / Συρία: Ρωσική βάση δίπλα στα τουρκικά σύνορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία / Συρία: Ρωσική βάση δίπλα στα τουρκικά σύνορα

Βάζοντας τα θεμέλια μιας μελλοντικής εδαφικής διευθέτησης του συριακού ζητήματος Ρώσοι και Αμερικανοί "θωρακίζουν" με στρατεύματα τις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας και θέτουν όρια στην τουρκική στρατιωτική εισβολή, που έχει δημιουργήσει μια σφήνα ανάμεσα στα καντόνια του Κομπάνι και του Αφρίν.

Την ανάπτυξη χερσαίων ρωσικών δυνάμεων στην Τζανταρίς, στο δυτικό τμήμα του Αφρίν δίπλα στα τουρκικά σύνορα, ανακοίνωσαν χθες πρώτα οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), στο πλαίσιο μιας συμφωνίας -όπως είπε ο εκπρόσωπος Ρεντούρ Χελίλ- για τη δημιουργία ρωσικής βάσης, όπου θα εκπαιδεύονται επίσης κουρδικές δυνάμεις. Η Άγκυρα αντέδρασε τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί μια "περιοχή του τρόμου".

Η Μόσχα αρνήθηκε μεν ότι πρόκειται για μια νέα στρατιωτική βάση (την τρίτη στη συριακή επικράτεια μετά από εκείνες στην Ταρτούς και στη Χμεϊμίμ), αλλά ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα "ρωσικό κέντρο για τη συμφιλίωση" για την αποφυγή παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Καθώς ο συριακός πόλεμος διανύει πλέον τον έβδομο χρόνο γίνεται σταδιακά πραγματικότητα ο κουρδικός εφιάλτης για την Τουρκία. Στις κουρδικές περιοχές ανατολικά και δυτικά του ποταμού Ευφράτη έχουν αναπτυχθεί αμερικανικές δυνάμεις και σφίγγουν τον κλοιό στη Ράκα, πρωτεύουσα των τζιχαντιστών, όπου συγκλίνουν επίσης οι Κούρδοι και τα στρατεύματα του καθεστώτος Άσαντ.

Παράλληλα Ρώσοι, συριακός στρατός και Αμερικανοί έχουν ανακόψει την προέλαση των δυνάμεων της Άγκυρας. Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για περικύκλωση των Κούρδων του Αφρίν εξουδετερώνονται από την τελευταία ρωσική κίνηση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η επίθεση των αντικαθεστωτικών ανταρτών στην ανατολική Δαμασκό το περασμένο Σαββατοκύριακο μοιάζει περισσότερο με απόπειρα αντιπερισπασμού παρά με ουσιαστική στρατιωτική απειλή για το συριακό καθεστώς. Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί στο συριακό έδαφος από την ισραηλινή αεροπορία κατά δυνάμεων της Χεζμπολά, όπως λέει το Ισραήλ, προκειμένου να ανακοπεί η ενίσχυση του οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου μέσω Συρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL