Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
G20: Χωρίς αναφορές στον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή το τελικό ανακοινωθέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

G20: Χωρίς αναφορές στον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή το τελικό ανακοινωθέν

Υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης που διάκειται εχθρικά απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και έχει υιοθετήσει σκεπτικιστική στάση για την κλιματική αλλαγή, οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20).

Υπήρξε "μια διαφωνία μεταξύ μιας χώρας και όλων των άλλων" συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου "εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας" γράφουν απλώς στην ανακοίνωση οι υπουργοί των ισχυρότερων χωρών του κόσμου που συνεδρίασαν χθες και σήμερα στο Μπάντεν-Μπάντεν, στη δυτική Γερμανία.

Η παραδοσιακή καταδίκη του προστατευτισμού, την οποία η G20 επαναλάμβανε διαρκώς, δεν υπάρχει πλέον στο πεντασέλιδο κείμενο. Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι ΗΠΑ διαφώνησαν, δεδομένης και της εχθρικής στάσης που τηρεί στο θέμα των ελεύθερων συναλλαγών ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης που προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

"Λυπάμαι (...) που οι συζητήσεις μας σήμερα δεν κατέληξαν με ικανοποιητικό τρόπο σε αυτές τις δύο απολύτως αναγκαίες προτεραιότητες για τον κόσμο μας και για τις οποίες η Γαλλία ελπίζει ότι η G20 θα συνεχίσει να ενεργεί συγχρονισμένα", πρόσθεσε ο Σαπέν.

Η Γερμανία, που προεδρεύει φέτος στην G20 και έχει εργαστεί σκληρά για να αποφευχθεί μια ανοιχτή ρήξη, προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει το θέμα. "Οι Αμερικανοί δεν απομονώθηκαν. Ο ρόλος του προέδρου (της G20) είναι να ενώνει, όχι να απομονώνει", σχολίασε στην τελική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετείχαν στη σύνοδο διαπίστωσαν επίσης ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε άνοδο. "Η ανάπτυξη ενισχύεται στον κόσμο" ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην ανακοίνωσή της.

Στα άλλα θέματα που απασχολούν συνήθως την G20, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, το τελικό ανακοινωθέν δεν διέφερε σημαντικά από τα προηγούμενα. Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ένα θέμα που θεωρείτο "ευαίσθητο" δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για το ευρώ ή το γουάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL