Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
"Ξεχασμένοι" από την κοινωνική ασφάλιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ξεχασμένοι" από την κοινωνική ασφάλιση

Πίσω από τον επικοινωνιακό θόρυβο που προκαλούν καθημερινά τα μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter αρχίζει να ξεκαθαρίζει σταδιακά η άγρια κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την πολιτική του. Εκεί που οι "ξεχασμένοι" του αμερικανικού ονείρου, τους οποίους υποσχόταν ότι θα εκπροσωπεί μετεκλογικά, "ξεχνιούνται" τώρα και από την κοινωνική ασφάλιση.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών (CBO), που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρει ότι 14 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν την επόμενη χρονιά την ασφαλιστική τους κάλυψη εφόσον προχωρήσει η μεταρρύθμιση που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί για την αντικατάσταση του προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης, γνωστού ευρύτερα ως Obamacare.

Και αυτό δεν είναι το χειρότερο. Με βάση το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών, ο αριθμός των επιπλέον ανασφάλιστων θα αυξηθεί κατά 21 εκατομμύρια μέχρι το 2020 και κατά 24 εκατομμύρια μέχρι το 2026, κάτι που σημαίνει ότι 52 εκατομμύρια θα απομείνουν πια χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για διπλασιασμό των ανασφάλιστων, αφού οι εκτιμήσεις της διακυβέρνησης Ομπάμα για το ίδιο διάστημα αναφέρονταν σε 28 εκατομμύρια ανασφάλιστους.

Εκείνοι που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς το νομοσχέδιο περικόπτει άγρια τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Medicaid, όπως επίσης και όσοι πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης χωρίς να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα Medicare. Ευνοημένοι φυσικά θα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πλούσιοι που ήδη επωφελούνται από τις τεράστιες φοροαπαλλαγές που προωθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στο Κογκρέσο θα μειώσει το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ κατά 337 εκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, εξαιτίας της μείωσης των κυβερνητικών επιδοτήσεων για την Υγεία, επισήμανε η CBO.

Ο εκπρόσωπος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο Πολ Ράιαν προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει τα συμπεράσματα της επιτροπής σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση "διαφωνεί έντονα" με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Για "καταστροφή" έκαναν λόγο από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί. "Τώρα βλέπουμε γιατί οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να περάσουν τόσο γρήγορα τον νόμο για την αντικατάσταση του Obamacare" σημείωσε ο βουλευτής της Καλιφόρνια Άνταμ Σιφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL