Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Αποθρασύνεται ο Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποθρασύνεται ο Ερντογάν

Την παλιά πληγή από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και την αδράνεια των Ολλανδών κυανοκράνων που δεν προστατεύσαν τον άμαχο πληθυσμό “άνοιξε” ο Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζοντας στα ύψη την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Χάγης. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να αναγορευτεί υπερασπιστής των μουσουλμάνων απέναντι στους "συνεχιστές των ναζί", όπως αποκαλεί τους Ολλανδούς, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία εξακολουθεί να απειλεί με μοχλό το προσφυγικό.

Απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ευρωβουλής, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι ευρωσοσιαλιστές, ζήτησαν να παγώσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. «Ειπώθηκαν ύβρεις ακατανόητες εις βάρος ευρωπαϊκών χωρών και εις βάρος της Ε.Ε. στο σύνολό της και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει η όλη κατάσταση» δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. "Θα πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτή την ηγεσία, που οδηγεί την Τουρκία σε μια αυταρχική εκτροπή και ένα απολυταρχικό καθεστώς, δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε την ενταξιακή της πορεία" συμπλήρωσε ο Τζιάνι Πιτέλα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς απείλησε με οικονομικά αντίποινα την Ολλανδία, μετά τη διακοπή των διμερών πολιτικών επαφών σε ανώτερο επίπεδο και την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του Ολλανδού πρεσβευτή. Σε ερώτηση για την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε: “Αν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας στο προσφυγικό”. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου απείλησε για "βήματα" στο προσφυγικό, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τη διάλυση της Ευρώπης και την πορεία της προς τον γκρεμό, που θυμίζει την περίοδο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ολλανδοί... σφαγείς κατά Ερντογάν

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη σφαγή των μουσουλμάνων από τους Σερβοβόσνιους τον Ιούλιο του 1995, αποδίδοντας το χειρότερο έγκλημα του πολέμου της Βοσνίας στους περίπου 400 Ολλανδούς στρατιώτες οι οποίοι είχαν αναλάβει να προστατεύσουν την κηρυχθείσα από τον ΟΗΕ "ζώνη ασφαλείας". "Κανένας δεν πρέπει να πυροβολεί γιατρούς, ούτε στον πόλεμο. Αλλά αν είστε σαν τους Ολλανδούς μπορείτε να το κάνετε αυτό, γιατί γνωρίζουμε την Ολλανδία και τους Ολλανδούς, από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Γνωρίζουμε πόσο αχρείοι είναι από τον τρόπο που έσφαξαν εκεί 8.000 Βόσνιους. Κανένας δεν πρέπει να μας κάνει μαθήματα για τον πολιτισμό" δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση για τον ιατρικό κλάδο σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας “Hurriyet”.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατήγγειλε τον Τούρκο πρόεδρο για κακόβουλη πλαστογράφηση της Ιστορίας. "Ο Ερντογάν γίνεται ώρα με την ώρα περισσότερο υστερικός και θα ήθελα να ηρεμήσει" δήλωσε στο BBC ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Πριν από το νέο ξέσπασμα Ερντογάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το ΝΑΤΟ είχαν συστήσει να χαμηλώσουν οι τόνοι. Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε πάλι μύδρους κατά της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ για υπόθαλψη τρομοκρατών, κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες το Βερολίνο. Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν γίνει υποχείρια ρατσιστικών και φασιστικών κομμάτων όπως είπε, ενώ απευθυνόμενος στη Μέρκελ τόνισε: "Πρέπει να ντρέπεστε".

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε το γερμανικό κρατίδιο του Σάαρλαντ, όπου απαγορεύθηκε η διεξαγωγή εκστρατειών από ξένους πολιτικούς. «Εσωτερικές συγκρούσεις της Τουρκίας δεν έχουν θέση στη Γερμανία. Προεκλογικές εμφανίσεις που θέτουν σε κίνδυνο την τάξη στη χώρα μας πρέπει να απαγορεύονται», δήλωσε η πρωθυπουργός του κρατιδίου Άνεγκρετ Κραμπ - Κάρενμπαουερ, η οποία ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Σημειώνεται ότι στις 26 Μαρτίου θα γίνουν τοπικές εκλογές στο Σάαρλαντ, που θεωρούνται βαρόμετρο για τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Να σταλούν σαφή μηνύματα στην Τουρκία και στον Ερντογάν που επιζητεί συνειδητά την πρόκληση ζήτησε ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, εκτιμώντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη «μια αντιπαράθεση ανάμεσα στο πολιτικό Ισλάμ και στις ευρωπαϊκές αξίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL