Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Μεγαλώνει η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ σε Συρία - Ιράκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγαλώνει η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ σε Συρία - Ιράκ

H αποστολή εκατοντάδων Αμερικανών πεζοναυτών και πυροβόλων στη βόρεια Συρία τις τελευταίες ημέρες αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου του Πενταγώνου για την κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σηματοδοτεί όμως την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή με χερσαίες δυνάμεις.

Η μονάδα που αναπτύχθηκε σε περιοχές των Κούρδων σημαδεύει ήδη με τα πυροβόλα της την πρωτεύουσα των τζιχαντιστών Ράκα ενώ θεωρείται ζήτημα εβδομάδων, ακόμα και ημερών η εξαπόλυση μιας συνδυασμένης επίθεσης κατά της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση “Army Times” το σχέδιο προβλέπει την αποστολή μιας δύναμης ταχείας επέμβασης στο Κουβέιτ, αποτελούμενης από 2.500 άνδρες της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας. Περίπου 1.700 στρατιώτες από την ίδια επίλεκτη μεραρχία βρίσκονται ήδη στην περιοχή και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στις δύο χώρες υπολογίζεται σε 6.000, χωρίς να περιλαμβάνονται κομάντος και ειδικοί σύμβουλοι που υπάγονται σε άλλες υπηρεσίες. Οι αμερικανικές ενισχύσεις θα πάρουν μέρος σε επιθέσεις από τη Μοσούλη μέχρι τη Ράκα, δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Άντερσον σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Το επιχειρησιακό σχέδιο, που περιλαμβάνει δράσεις και σε άλλες χώρες, υπεβλήθη πριν από περίπου ένα μήνα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο Λευκός Οίκος αποφεύγει να σχολιάσει. Φαίνεται πάντως ότι ο Τραμπ άναψε σιωπηρά το "πράσινο φως" για τις επιχειρήσεις χωρίς να ενημερώσει τον αμερικανικό λαό για την κλιμάκωση της εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, σε μια αντιστροφή της πολιτικής του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα σχεδιάζεται η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν με τον μανδύα νέων προγραμμάτων εκπαίδευσης των τοπικών δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL