Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Μεγαλώνει η εμπλοκή των ΗΠΑ / Πεζοναύτες και κανόνια στη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγαλώνει η εμπλοκή των ΗΠΑ / Πεζοναύτες και κανόνια στη Συρία

Στο όνομα του πολέμου κατά των τζιχαντιστών το Πεντάγωνο στέλνει εκατοντάδες στρατιώτες αλλά και βαρύ πυροβολικό στη βόρεια Συρία κάνοντας πράξη τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Τραμπ για δυναμική παρέμβαση στην κρίση θέτοντας παράλληλα σε δοκιμασία τα νέο πνεύμα στις αμερικανορωσικές σχέσεις που υποσχέθηκε ο καινούργιος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Αμερικανοί πεζοναύτες και κανόνια των 155 mm μεταφέρονται τα τελευταία 24ωρα στο συριακό έδαφος, σε περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή, για να πάρουν μέρος σε επίθεση εναντίον της Ράκας, της "πρωτεύουσας" του Ισλαμικού Κράτους. Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των επιτελαρχών ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας στην Αττάλεια, που είχε αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών κατά των τζιχαντιστών.

Σημειώνεται ότι Σύροι, Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ήδη στα περίχωρα της πόλης Μανμπίζ που ελέγχεται από την αραβοκουρδική συμμαχία αλλά απειλείται από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του. Ωστόσο η Άγκυρα επανέλαβε χθες τις απειλές εναντίον των Κούρδων, ενώ οι δυνάμεις της συνέχισαν τον βομβαρδισμό στα περίχωρα της Μανμπίζ.

Λομπίστας της Τουρκίας ο τέως σύμβουλος του Τραμπ

Εν τω μεταξύ πυκνώνουν οι αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις του πρώην ανώτερου στρατιωτικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ με την Άγκυρα. Ο στρατηγός ε.α. Μάικλ Φλιν δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ούτε ένα μήνα στο αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου για σχέσεις του με ξένες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους εκείνη της Τουρκίας.

Ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Τραμπ αναγκάστηκε τώρα να ομολογήσει ότι η εταιρεία του είχε λάβει αμοιβή πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια από έναν Τούρκο επιχειρηματία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Φλιν καλείται να δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης (έχει καταθέσει ήδη σχετικά έγγραφα) για τη συνεργασία του με την εταιρεία Inovo που έχει την έδρα της στην Ολλανδία αλλά ανήκει στον επιχειρηματία Καμίλ Αλπτεκίν. Ο επιχειρηματίας είναι επίσης πρόεδρος του Αμερικανοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και συμμετείχε στην οργάνωσης της επίσκεψης Ερντογάν πέρυσι στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο στρατηγός συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους, ενώ παραμονές των αμερικανικών εκλογών δημοσίευσε άρθρο υπέρ της κυβέρνησης Ερντογάν και εναντίον του φερόμενου ως εγκεφάλου της απόπειρας πραξικοπήματος Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Φλιν έχει διατελέσει αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού (DIA).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL