Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Ημέρα χωρίς γυναίκες στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημέρα χωρίς γυναίκες στις ΗΠΑ

Σε βασικό εκφραστή της κοινωνικής αντιπολίτευσης στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύεται το γυναικείο κίνημα στις ΗΠΑ. Μετά την εντυπωσιακή σε συμμετοχή Πορεία των Γυναικών που πραγματοποιήθηκε την επαύριο της ορκωμοσίας του, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώτριες πλημμύρισαν και πάλι τους δρόμους σε πολλές πόλεις με αφορμή την Ημέρα των Γυναικών.

"Όταν εκατομμύρια από εμάς ενώθηκαν τον Ιανουάριο, διαπιστώσαμε ότι η δική μας στρατιά της αγάπης ξεπερνά ασύγκριτα σε μέγεθος εκείνη του φόβου, της απληστίας και του μίσους" ανέφερε το κάλεσμα των διοργανωτών. Έτσι, μετά τις κινητοποιήσεις της "Ημέρας χωρίς Μετανάστες" στα μέσα Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έζησαν χθες μια "Ημέρα χωρίς Γυναίκες" με μεγάλες συγκεντρώσεις στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και στην Ουάσιγκτον.

"Το πολιτικό κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα απαιτεί από εμάς να αποκτήσουμε πολιτική ισχύ" τόνισε η Τέρι Ο'Νιλ, πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών. Όπως σημείωσε, οι Αμερικανίδες κερδίζουν σήμερα 79 σεντς για κάθε 1 δολάριο που βγάζουν οι άνδρες, ενώ ακόμη πιο χαμηλοί είναι οι μισθοί των Αφροαμερικανίδων και των ισπανόφωνων. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν επίσης και οι περικοπές επιχορηγήσεων προς οργανώσεις που προωθούν την άμβλωση ως επιλογή.

Η απάντηση του διαβόητου για τον μισογυνισμό του νέου προέδρου των ΗΠΑ ήρθε και πάλι μέσω Twitter. "Σέβομαι απεριόριστα τις γυναίκες και τους πολλούς ρόλους που υπηρετούν, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τον ιστό της κοινωνίας και της οικονομίας μας" έγραψε.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να υποβαθμίσει την πληροφορία ότι συνάντηση με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον είχε -εκτός από τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Φλιν και τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς- και ο ίδιος ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε τον Απρίλιο με τον Σεργκέι Κίσλιακ σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον. H εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς υποστήριξε ότι ο πρόεδρος "δεν θυμάται" ποιον μπορεί να χαιρέτησε στη διάρκεια της εκδήλωσης. Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει αρνηθεί δημόσια πολλές φορές ότι είχε οποιαδήποτε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους κατά την προεκλογική περίοδο.

Τις επικρίσεις του ΟΗΕ προκαλεί, τέλος, το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ. Ο Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν, ύπατος αρμοστής του διεθνούς οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε πως η μεταναστευτική πολιτική του Αμερικανού προέδρου ενδέχεται να οδηγήσει σε ομαδικές απελάσεις μεταναστών, κάτι που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

"Η κατασπίλωση ολόκληρων ομάδων, όπως οι Μεξικανοί και οι μουσουλμάνοι, και ψευδείς ισχυρισμοί ότι οι μετανάστες διαπράττουν περισσότερα εγκλήματα απ' ό,τι οι πολίτες των ΗΠΑ είναι επιβλαβείς και τροφοδοτούν ξενοφοβικές καταχρήσεις" τόνισε επίσης ο Ζέιντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL