Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Ευρωτουρκικός καυγάς για την προεκλογική περιοδεία Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωτουρκικός καυγάς για την προεκλογική περιοδεία Ερντογάν

Σε επίπεδο Βρυξελλών αναβαθμίστηκε η σύγκρουση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας για τη μεταφορά επί γερμανικού εδάφους της εκστρατείας του τουρκικού δημοψηφίσματος, που ενεργοποίησε αντανακλαστικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αναδείχθηκε σε ένα από τα θέματα των ολλανδικών εκλογών της προσεχούς Τετάρτης. Την κατάσταση επιδεινώνει η επιθετική στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην κριτική που ασκούν αξιωματούχοι και ΜΜΕ της Ευρώπης, ιδιαίτερα όταν στρέφεται κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, μια πρακτική που αποτελεί χαρακτηριστικό των δεσποτικών καθεστώτων.

Η κρίση ίσως να εκτονωνόταν μετά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Τουρκίας και τις δηλώσεις τους για την ανάγκη σταδιακής αποκατάστασης των διμερών σχέσεων. Αλλά η κόκκινη γραμμή που έθεσε η γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή να μην επαναληφθούν συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία (που είχε κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν), παραβιάστηκε μέσω... Βρυξελλών, καθώς η αποδοκιμασία του Τούρκου προέδρου από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες αργότερα, πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης με την Άγκυρα.

«Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι η σημερινή Γερμανία συγκρίνεται με τη ναζιστική Γερμανία. Είναι ντροπή» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αποδοκιμάζοντας τις σχετικές δηλώσεις τους Τούρκου προέδρου και υπενθυμίζοντας ότι "Οι γονείς μας και οι παππούδες μας βίωσαν τη γερμανική κατοχή". Η αντίδραση από την Άγκυρα δεν άργησε, διά στόματος Ομέρ Τσελίκ, υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος υπέδειξε στον Γιούνκερ να «παραμείνει πιστός στον ρόλο τού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και να μη λειτουργεί ως εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε τον Γιούνκερ ότι χρησιμοποιεί «την ίδια γλώσσα με εκείνη που χρησιμοποιούν οι ρατσιστές εναντίον της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα ακυρωνόταν προγραμματισμένη ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ολλανδία. Ο ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς και μερικές δεκάδες οπαδών του διαδήλωσαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Χάγη, αποκαλώντας δικτάτορα τον Ερντογάν. "Δεν θα επιτρέψουμε ούτε στη Βόρεια Κορέα ή τη Σαουδική Αραβία να ασκούν παρασκηνιακές πολιτικές πιέσεις στη χώρα μας" δήλωσε ο Βίλντερς, απαιτώντας να χαρακτηριστούν «ανεπιθύμητα» στην Ολλανδία όλα τα μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου. Ακολούθησε ανακοίνωση του δημάρχου του Ρότερνταμ για την ακύρωση της ομιλίας του Τούρκου αξιωματούχου.

Παζάρι για την επίσκεψη Ερντογάν

Αλλά το ανατολίτικο παζάρι για την επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γίνονται συζητήσεις για έναν χώρο όπου ο Ερντογάν θα απευθύνει ομιλία προς την τουρκική κοινότητα με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Ο υπουργός δεν είπε σε ποια πόλη θα γίνει η συγκέντρωση.

Η εμμονή του Τούρκου προέδρου, πέρα από θέμα γοήτρου, ίσως αποτελεί ένδειξη αδυναμίας της προεκλογικής εκστρατείας μέσα στην Τουρκία και της ανάγκης τού κυβερνώντος κόμματος να συσπειρώσει τους οπαδούς του με την αναγόρευση της επίσκεψης Ερντογάν στη Γερμανία σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, που ξεπερνά κατά πολύ το πρόσωπό του.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να σπάσει η απομόνωση του δημοσιογράφου της εφημερίδας “Die Welt”, Ντενίζ Γιουτζέλ, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές κατηγορούμενος για τρομοκρατική προπαγάνδα. "Φυσικά, είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς να αποκτήσουμε επαφή μέσω του προξενείου μας με τον κ. Γιουτζέλ και να του μιλήσουμε αυτοπροσώπως" τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική αντικατασκοπεία (BfV) διαπιστώνει σημαντική αύξηση των τουρκικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στη χώρα σε συνδυασμό με τις διαιρέσεις που έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα του Απριλίου στους κόλπους της τουρκικής κοινότητας. Ο επικεφαλής της BfV Χανς Γκέοργκ Μάασεν εξέφρασε επίσης ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε εθνικιστές ακροδεξιούς Τούρκους και σε υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Σημειώνεται ότι οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα για ενδεχόμενη διενέργεια κατασκοπείας από ιεροκήρυκες που στέλνονται στη Γερμανία από την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL