Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Αποκαλύψεις Wikileaks: / Αποκαλύψεις Wikileaks: Ο Μεγάλος Αδελφός καραδοκεί στο κινητό και στην TV
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλύψεις Wikileaks: / Αποκαλύψεις Wikileaks: Ο Μεγάλος Αδελφός καραδοκεί στο κινητό και στην TV

Μέσα από συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι προσωπικοί υπολογιστές ακόμα και οι τηλεοπτικές συσκευές, ο Μεγάλος Αδελφός είναι πανταχού παρών και παρακολουθεί για λογαριασμό όχι μόνο της CIA αλλά και όσων άλλων έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο σχετικό οπλοστάσιο. Αυτό που κάποτε θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εκείνο που αρκετοί υποψιάζονταν, αποτελεί μια εφιαλτική πραγματικότητα σύμφωνα με τα στοιχεία που έφεραν χθες στο φως της δημοσιότητας τα Wikileaks, καταφέροντας το σημαντικότερο ίσως πλήγμα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο ιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου Τζούλιαν Άσανζ υποστήριξε ότι η CIA έχει χάσει πλέον τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του απόρρητου οπλοστασίου της και ότι εκατομμύρια κωδικοί πέρασαν στην κατοχή πρώην κρατικών αξιωματούχων και υπεργολάβων με παράνομο τρόπο.

Ο Άσανζ παρουσίασε την "πρώτη δόση" ντοκουμέντων (8.761 έγγραφα) από τα οποία προκύπτει ότι η αμερικανική υπηρεσία -και όσοι άλλοι απέκτησαν τους κωδικούς- έχουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές σε όλο τον κόσμο και είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το λογισμικό τους για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανύποπτων χρηστών, να κλέβουν δεδομένα, μηνύματα και αρχεία. Σε αυτές τις συσκευές και εφαρμογές περιλαμβάνονται τα iPhone της Apple, το Android της Google, τα Windows της Microsoft, ακόμα και οι "έξυπνες"τηλεοράσεις Samsung όπως υποστηρίζουν τα Wikileaks. Στα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνονται οι τρόποι ενεργοποίησης των συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου, όπως διευκρίνισε ο Άσάνζ, να μη διαδοθεί το "κακόβουλο λογισμικό" μέχρις ότου υπάρξει "μια ευρεία συναίνεση για την τεχνική και πολιτική διάσταση του προγράμματος της CIA, καθώς για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αναλυθεί και να αφοπλιστεί".

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η CIA χρησιμοποιούσε το αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη ως βάση για να εξαπολύει επιθέσεις από χάκερς που έχουν διπλωματικά διαβατήρια και εμφανίζονται ως τεχνικοί σύμβουλοι. Πολλές τοποθεσίες και ονόματα έχουν σβηστεί από τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν. Ως "πηγή" των αποκαλύψεων φέρεται να είναι ένα άτομο το οποίο διατηρεί την ανωνυμία του, ενώ θέλει να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για τις υπερεξουσίες της CIA και τον δημοκρατικό έλεγχο πάνω στη δημιουργία και τη χρήση των κυβερνοόπλων. Ο Τζούλιαν Άσανζ δήλωσε ότι προχώρησε εσπευσμένα στις αποκαλύψεις, τις οποίες προγραμμάτιζε για αργότερα, επειδή έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης οι διοργανωτές της σχετικής συνέντευξης Τύπου. Ο Αυστραλός ακτιβιστής παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε τον Αύγουστο του 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Η CIA αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για την υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL