Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Συρία - Ιράκ / Συρία - Ιράκ: Ο γρίφος του Κουρδικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία - Ιράκ / Συρία - Ιράκ: Ο γρίφος του Κουρδικού

Πριν από τρία χρόνια οι τζιχαντιστές ξερίζωναν από τις εστίες τους και δολοφονούσαν χιλιάδες μέλη της μειονότητας των Γιεζίντι στο βορειοδυτικό Ιράκ. Όσοι γλιτώσαν κατέφυγαν στην οροσειρά Σιντζάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Χιλιάδες σώθηκαν με επέμβαση της Δύσης, αλλά κυρίως χάρις στους Κούρδους μαχητές που φυγάδευσαν τους Γιεζίντι μέσα από τα βουνά κρατώντας σε απόσταση τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Τώρα που οι τζιχαντιστές καταρρέουν η περιοχή του Σιντζάρ βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά για διαφορετικό λόγο. Αντίπαλες κουρδικές οργανώσεις συγκρούονται μεταξύ τους από χθες το πρωί ενώ υπάρχουν αρκετά θύματα, νεκροί και τραυματίες.

Δυνάμεις που είναι πιστές στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) μπήκαν σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), όπως ανέφεραν πηγές της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης του βορείου Ιράκ. Το KDP ελέγχεται από τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία επί χρόνια και επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους.

Η ενδοκουρδική διένεξη (μεταξύ οργανώσεων που έχουν παραδοσιακά κακές σχέσεις) ξέσπασε στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Σιντζάρ, καθώς κλιμακώνονται οι ευρύτεροι ανταγωνισμοί για την επόμενη ημέρα της στρατιωτικής συντριβής του Ισλαμικού Κράτους, μετά και την περικύκλωση των μαχητών του που έχουν απομείνει στη Μοσούλη. Η πλευρά Μπαρζανί δεν διατηρεί καλές σχέσεις ούτε με τους Κούρδους της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), κυρίαρχη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στη Ροζάβα, δηλαδή στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

Ο τουρκικός στρατός που έχει εισβάλει στη βόρεια Συρία συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ την ώρα που οι Αμερικανοί ακόμα "μελετούν" σχέδια για την τελική έφοδο κατά της Ράκα, πρωτεύουσας των τζιχαντιστών. Οι Τούρκοι διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια τέτοια επιχείρηση, φαίνεται όμως ότι δεν έχουν πάρει το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον, η οποία εξακολουθεί να στηρίζει τους πολιτοφύλακες του PYD, παρότι η Άγκυρα τους κατηγορεί ως παρακλάδι του PKK.

Είναι πλέον φανερό ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εκμεταλλευτεί και να βαθύνει τις διαφορές μεταξύ των Κούρδων, ώστε να μικρύνει το αγκάθι στα νότια σύνορά της. Εν τω μεταξύ οι τζιχαντιστές υπέστησαν μεγάλες απώλειες και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Παλμύρα, την οποία ανακατέλαβαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με ρωσική υποστήριξη, αλλά συνεχίζουν την πολιορκία της πόλης Ντέιρ Αλ Ζορ, που είναι το μοναδικό προπύργιο του καθεστώτος Άσαντ στην ανατολική Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL