Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Νότια Κορέα / Νότια Κορέα: Πέντε στο σκαμνί για τη χρυσή "χορηγία" των 40 εκατομμυρίων στην "κολλητή" της προέδρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νότια Κορέα / Νότια Κορέα: Πέντε στο σκαμνί για τη χρυσή "χορηγία" των 40 εκατομμυρίων στην "κολλητή" της προέδρου

Σείεται εκ θεμελίων το πολιτικό σύστημα της Νότιας Κορέας καθώς το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται ηγετικά στελέχη του ομίλου Samsung και της πολιτικής ελίτ της χώρας προκαλεί νέες ισχυρές δονήσεις, την ώρα μάλιστα που η εμπρηστική ρητορική από το καθεστώς του Βορρά αναζωπυρώνεται.

Ως γνωστόν, η υπόθεση αφορά "χορηγίες" ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Samsung στην Τσόι Σουν-Σιλ, επιστήθια φίλη της αποπεμφθείσας προέδρου Παρκ Γκουέν-χιε. Η Τσόι διαχειριζόταν έναν δίκτυο ιδρυμάτων και κοινωνικών οργανώσεων. Τυπικά, τα χρήματα αυτά πήγαιναν για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας τους, όμως το μεγάλο αφεντικό και κληρονόμος του νοτιοκορεατικού επιχειρηματικού κολοσσού Λι Τζάε-Γιονγκ κατηγορείται ότι εξαγόρασε πολιτικές και οικονομικές "διευκολύνσεις" από την κυβέρνηση, σε μια πρακτική που δεν είναι ούτε άγνωστη ούτε ασυνήθιστη στη χώρα. Ο ο νέος νόμος κατά της διαφθοράς που άρχισε να εφαρμόζεται και η διογκούμενη λαϊκή δυσφορία, ειδικά από την πλευρά των νέων και των φοιτητών, φαίνεται όμως πως έκαναν τη διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το 40 εκατ. της Samsung είναι ένα μόνον μέρος των σχεδόν 70 εκατ. με τα οποία μεγάλες εταιρείες της Ν. Κορέας "ενίσχυσαν" τα ιδρύματα της Τσόι.

Μέτωπο από την αντιπολίτευση

Σχηματίζοντας το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης, οι ειδικοί εισαγγελείς απήγγειλαν χθες κατηγορίες κατά του Λι-Τζάε και τεσσάρων άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών του ομίλου για διαφθορά, κατάχρηση κοινωνικών πόρων, ψευδορκία και απόκρυψη οικονομικών πόρων στο εξωτερικό. Οι τέσσερις παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, όχι όμως και ο προφυλακισμένος από τις 17 Φεβρουαρίου 48χρονος Λι Τζάε, ο οποίος τυπικά ασκεί τα καθήκοντα του αντιπροέδρου αλλά ουσιαστικά είναι ο επικεφαλής του αφότου αντικατέστησε τον πατέρα του, ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό το 2014. Η απαγγελία του κατηγορητηρίου σημαίνει ότι ο Λι και οι συνεργάτες του θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη.

Τα άλλα τέσσερα στελέχη που αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες, πλην εκείνης της ψευδορκίας, είναι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ομίλου της Samsung Τσόι-Γκι-σουνγκ και Τσανκ Τσουνγκ-κι και ο πρόεδρος και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sumsung Electronics Παρκ Σανγκ-τζιν και Χουάνγκ Σουνγκ-σου. Η εταιρεία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι καταργεί το "Γραφείο Μελλοντικών Στρατηγικών", το οποίο είναι αρμόδιο για όλες τις σημαντικές αποφάσεις του ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL