Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Έξω από το τείχος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξω από το τείχος...

Το "χωνευτήρι των πολιτισμών", η χώρα που δοξάστηκε και έγινε παγκόσμια υπερδύναμη χάρη στην εργατική δύναμη των μεταναστών, γυρίζει την πλάτη σε εκείνους που την έχτισαν. Μετά το διάταγμα με το οποίο επιχείρησε να μπλοκάρει την είσοδο στις ΗΠΑ σε υπήκοους επτά μουσουλμανικών χωρών, ο Τραμπ κλιμακώνει την επίθεσή του βάζοντας στο στόχαστρο εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη χώρα χωρίς να διαθέτουν τα αναγκαία έγγραφα. Κι όλα αυτά σε πρώτη φάση...

Με βάση τις οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κανένας μετανάστης στις ΗΠΑ δεν μπορεί πλέον να αισθάνεται ασφαλής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, πρόθεση του Αμερικανού προέδρου είναι "να σπάσει τις αλυσίδες" που, όπως εκτιμά ο ίδιος, κρατούσαν μέχρι σήμερα δέσμια την υπηρεσία μετανάστευσης της χώρας.

Η "αχαλίνωτη" υπηρεσία θα μπορεί στο εξής να συλλαμβάνει και να απελαύνει με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την εντολή δικαστηρίου οποιονδήποτε μετανάστη χωρίς χαρτιά. "Όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ παράνομα μπορούν να απομακρυνθούν ανά πάσα στιγμή" διευκρίνισε ο Σπάισερ. Τον πρώτο στόχο θα αποτελέσουν, επομένως, όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αμερικανική δικαιοσύνη αλλά και όσοι, με βάση τις νέες οδηγίες, κρίνεται ότι "παραπλάνησαν" δημόσιες υπηρεσίες συμπληρώνοντας, για παράδειγμα, λάθος αριθμό σε κάποια αίτηση.

Είναι φανερό ότι όλα αυτά αντιπροσωπεύουν μια σημαντική τομή σε σχέση με την προσέγγιση της κυβέρνησης Ομπάμα, που έθετε σε προτεραιότητα για απέλαση παράτυπους μετανάστες που είχαν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα. Με απέλαση κινδυνεύουν όμως τώρα όσοι κατηγορούνται απλώς για σοβαρά αδικήματα ή ακόμη και όσοι βρίσκονται σε κάποια αντιπαράθεση με την υπηρεσία μετανάστευσης διεκδικώντας κάποιο επίδομα που ενδέχεται να μην δικαιούνται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης Τραμπ, όλοι αυτοί υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο. Και θα είναι μόνο η αρχή. "Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι, όταν έχεις 12, 14 ή 15 εκατομμύρια εδώ παράνομα, θα πρέπει να έχεις ένα σύστημα προτεραιότητας" διευκρίνισε ο Σπάισερ προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση "θα προχωρήσει ένα βήμα τη φορά, με μεθοδικό τρόπο".

Αποκαλυπτικές για τις κυβερνητικές προθέσεις είναι και οι διατυπώσεις στα υπηρεσιακά σημειώματα προς την υπηρεσία μετανάστευσης. "Το προσωπικό έχει πλήρη εξουσιοδότηση να συλλαμβάνει ξένους για τους οποίους η υπηρεσία έχει βάσιμες υποψίες ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία περί μετανάστευσης" αναφέρει ένα από αυτά, ενώ κάποιο άλλο διευκρινίζει ότι η ίδια ευχέρεια υπάρχει και για τις διαδικασίες απέλασης.

Μάλλον όχι τυχαία, ο Σπάισερ ανέβασε τον αριθμό όσων απειλούνται από τις σημερινές ρυθμίσεις σε 15 εκατομμύρια άτομα. Αν αυτός είναι πράγματι ο στόχος της κυβέρνησης Τραμπ τότε θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά και πολλοί κάτοχοι "πράσινης κάρτας" καθώς οι πρόσφατες απογραφές υπολογίζουν τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών σε 11 εκατομμύρια. Είναι δηλαδή 1,2 εκατομμύρια λιγότεροι από ό,τι πριν από 10 χρόνια, αλλά όλα αυτά δεν εμποδίζουν φυσικά τον Τραμπ να παραθέτει τα "εναλλακτικά γεγονότα" του για την "έξαρση του φαινομένου.

Ασφαλείς δεν πρέπει να αισθάνονται ούτε οι διάσημοι πια "ονειροπόλοι" (dreamers), οι 750.000 μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ παιδιά και προστατεύονταν μέχρι τώρα από το πρόγραμμα DACA της κυβέρνησης Ομπάμα. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διευκρινίζει ότι οι μετανάστες αυτοί εξαιρούνται μεν από τις σημερινές ρυθμίσεις, αλλά προσθέτει, μάλλον απειλητικά, ότι το θέμα "θα επανεξεταστεί στο μέλλον".

Πόσο εφικτό είναι όμως για τις αμερικανικές αρχές να αρχίσουν να υλοποιούν τις συγκεκριμένες οδηγίες; Στην ενημέρωσή του ο Σπάισερ απέκλεισε τη δυνατότητα "μαζικών απελάσεων". Όχι επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς τις αρχές της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά επειδή, όπως σημείωσε ο ίδιος, "δεν υπάρχουν το αναγκαίο προσωπικό, χρόνος και πόροι για να αρχίσουμε να μαζεύουμε ανθρώπους και να τους πετάμε σε λεωφορεία".

Κάποια στιγμή βέβαια θα υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αφού στις οδηγίες του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ζητεί την πρόσληψη 15.000 επιπλέον μελών από την υπηρεσία μετανάστευσης. Και φυσικά υπάρχει πάντα η Εθνοφρουρά...

Πριν από λίγες μόλις μέρες ήλθε στο φως της δημοσιότητας σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την ανάπτυξη 100.000 μελών της σε 11 αμερικανικές πολιτείες προκειμένου να βοηθηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Επιλέγοντας τον ενεστώτα ο Σπάισερ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σήμερα μια τέτοια προσπάθεια από την κυβέρνηση Τραμπ, χωρίς να διαψεύσει την ύπαρξη του σχεδίου ή την υλοποίησή του κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να επεκτείνει σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ τα αστυνομικά μέτρα και τους εντατικούς ελέγχους κατά της μετανάστευσης που ισχύουν σήμερα στις τέσσερις πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό.

Με βάση τις νέες οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, τα μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης θα μπορούν να απελαύνουν με συνοπτικές διαδικασίες κάθε μετανάστη που δεν θα μπορεί να αποδείξει ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ για τουλάχιστον δύο χρόνια. Μέχρι στιγμής, μόνο όσοι συλλαμβάνονταν στα σύνορα μπορούσαν να απελαθούν μέσα σε 14 μέρες χωρίς δικαστική απόφαση.

Οι οδηγίες αφορούν φυσικά και το... μνημείο που ελπίζει να αφήσει πίσω του ο Τραμπ ανάβοντας το "πράσινο φως" για την άμεση έναρξη του σχεδιασμού του περιβόητου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Τραμπ εξουσιοδοτεί τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να "ποσοτικοποιήσουν όλες τις πηγές άμεσης ή έμμεσης ομοσπονδιακής βοήθειας που θα χρειαστούν στην κυβέρνηση του Μεξικού" δείχνοντας έτσι ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να στείλει εκεί τον λογαριασμό.

Οι Μεξικανοί, βέβαια, ήδη "πληρώνουν" την πολιτική του Νεοϋορκέζου επιχειρηματία, όπως αποκαλύπτει και η βουτιά στο κενό που έκανε την Τετάρτη ένας 45χρονος μετανάστης λίγη ώρα μετά την απέλασή του από τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL