Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Συρία-Ιρακ / Συρία-Ιρακ: Η τελευταία παρτίδα των τζιχαντιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία-Ιρακ / Συρία-Ιρακ: Η τελευταία παρτίδα των τζιχαντιστών

Τρία χρόνια από τη ραγδαία εξάπλωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, το αποκαλούμενο "χαλιφάτο" τους χάνει εδάφη, περικυκλώνεται και διασπάται καθώς δέχεται επιθέσεις σε όλα σχεδόν τα μέτωπα και στα προπύργια του, από την Αλ Μπαμπ μέχρι τη Ράκα και τη Μοσούλη. Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσουν οι ετερόκλητες συμμαχίες εναντίον των τζιχαντιστών και τι θα προκύψει στη θέση της οργάνωσης που αναδύθηκε μέσα από τα ερείπια των ξένων επεμβάσεων στη ΜΈση Ανατολή.

Στο βόρειο Ιράκ η πτώση της Μοσούλης είναι ζήτημα χρόνου μετά την κατάληψη και του αεροδρομίου χθες από τις ιρακινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, στα νότια προάστια της πόλης. Στην επίθεση κατά των τζιχαντιστών συμμετέχουν επίσης κουρδικές δυνάμεις και φιλοϊρανοί Σιίτες πολιτοφύλακες, ενώ η επιχείρηση συντονίζεται από τους Αμερικανούς και άλλους συμμάχους που προσφέρουν αεροπορική υποστήριξη. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν περιοριστεί πλέον στον δυτικό τομέα της πόλης και ο κλοιός σφίγγει διαρκώς.

Στη βόρεια Συρία, οργανώσεις που συνεργάζονται με τον τουρκικό στρατό αλλά και μισθοφόροι έφτασαν στο κέντρο της πόλης Αλ Μπαμπ, αλλά μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν καταφέρει να κάμψουν την αντίσταση των τζιχαντιστών στις ανατολικές συνοικίες. Η πόλη έχει ουσιαστικά περικυκλωθεί: Κούρδοι στα βόρεια, Τούρκοι και σύμμαχοι στα δυτικά και συριακός στρατός στα νότια. Την ίδια ώρα οι κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα από την Ράκα, την "πρωτεύουσα" του Ισλαμικού Κράτους, με την υποστήριξη των Αμερικανών που αγνοούν -προς το παρόν- τις τουρκικές εκκλήσεις και προειδοποιήσεις για τη συνεργασία με "τρομοκράτες". Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με βασικό στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των Κούρδων.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών επαναλήφθηκαν χθες στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και οργανώσεων αντικαθεστωτικών για την ειρήνευση στη Συρία. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στεφαν Ντα Μιστούρα δήλωσε ότι δεν περιμένει να υπάρξει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα, ενώ κατά την έναρξη των διαβουλεύσεων δεν υπήρξε καν απευθείας ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών. Οι αντικαθεστωτικοί επιμένουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ, κάτι που αποκλείουν οι απεσταλμένοι της Δαμασκού. Παρασκηνιακά όμως το παζάρι έχει ανάψει. Μετά την κατάληψη του Χαλεπιού, τα στρατεύματα του Άσαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους έχουν το πάνω χέρι, ενώ οι αντικαθεστωτικοί, κυρίως φανατικοί ισλαμιστές αντάρτες που ανήκουν σε διαφορετικές οργανώσεις επιδίδονται σε αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχό τους, κυρίως στη δυτική Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL