Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Τουρκία / Τουρκία: Φανταρίνες με μαντίλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Φανταρίνες με μαντίλα

Η παραδοσιακή μαντίλα άλωσε το τελευταίο προπύργιο του κεμαλισμού, τον τουρκικό στρατό, με μια ανακοίνωση υψηλού συμβολισμού από το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας. Γίνεται έτσι πραγματικότητα ένα από τα πιο τολμηρά όνειρα της διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα οδεύει προς το συνταγματικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών κι ενώ ο στρατός είναι αποδυναμωμένος μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τις μαζικές εκκαθαρίσεις.

Η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας αφορά τις γυναίκες που υπηρετούν ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί αλλά και εκείνες που σπουδάζουν στις στρατιωτικές σχολές. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι γυναίκες θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να φορούν μαντίλα κάτω από το πηλήκιο ή τον μπερέ με την προϋπόθεση ότι η μαντίλα θα έχει το ίδιο χρώμα με τη στολή, δεν θα έχει σχέδια και δεν θα καλύπτει το πρόσωπο. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται η άρση όλων των περιορισμών που είχε επιβάλει ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ για να διαφυλάξει τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε πέρυσι τη μαντίλα στις γυναίκες που υπηρετούν στην αστυνομία και στο πολιτικό προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στην κατεύθυνση αυτή είχε κινηθεί συστηματικά ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2003, παρά τις έντονες αντιδράσεις της κεμαλικής αντιπολίτευσης. Επί πρωθυπουργίας του επετράπη η μαντίλα πρώτα στα πανεπιστήμια, κατόπιν στις δημόσιες υπηρεσίες και στη Βουλή το 2013 και έναν χρόνο αργότερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παζάρι για τον Γκιουλέν

Η Άγκυρα εμφανίστηκε χθες διατεθειμένη για μια "μέση λύση" στη διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον φερόμενο εγκέφαλο του πραξικοπήματος χότζα Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσυλβάνια. Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν επί προεδρίας Ομπάμα και την εκ νέου επισήμανση από την κυβέρνηση Τραμπ ότι για το θέμα θα αποφανθεί η αμερικανική δικαιοσύνη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα θεωρούσε "θετική κίνηση" την απέλαση του Γκιουλέν σε τρίτη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL