Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Διεθνής Αμνηστία / Διεθνής Αμνηστία: Η "πολιτική της δαιμονοποίησης" κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Αμνηστία / Διεθνής Αμνηστία: Η "πολιτική της δαιμονοποίησης" κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο

Πιο επικίνδυνος και πιο διαιρεμένος έγινε ο κόσμος που ζούμε μέσα στο 2016, συμπεραίνει στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση προειδοποιεί πως η ρητορική "εμείς εναντίον αυτών", που εδραιώνεται, μεταξύ άλλων, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, "πυροδοτεί μια παγκόσμια οπισθοδρόμηση εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδυναμώνει τρομακτικά την παγκόσμια αντίδραση σε μαζικές θηριωδίες".

Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στις 159 χώρες όπου διαπιστώθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διακρίνονται χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η "διχαστική διασπορά φόβου είναι πλέον μια επικίνδυνη κινητήριος δύναμη στις διεθνείς σχέσεις", καθώς ηγέτες όπως ο Tραμπ, ο Όρμπαν, ο Ερντογάν και ο Ντουέρτε "ακολουθούν μια τοξική ατζέντα η οποία διώκει, αποκτηνώνει και μετατρέπει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες σε εξιλαστήρια θύματα".

Τα εξιλαστήρια θύματα είναι ως επί το πλείστον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Υπογραμμίζεται πως 36 χώρες παραβίασαν μέσα στο 2016 το διεθνές δίκαιο επιστρέφοντας παράνομα πρόσφυγες σε χώρες όπου τα δικαιώματά τους απειλούνται. Επισημαίνεται επίσης ιδιαίτερα το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με στόχο να αποτρέψει πρόσφυγες από το να αναζητήσουν την επανεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ.

"Η πολιτική της δαιμονοποίησης διοχετεύει ανερυθρίαστα την επικίνδυνη ιδέα ότι κάποιοι άνθρωποι είναι λιγότερο άνθρωποι από άλλους αφαιρώντας έτσι τα ανθρώπινα στοιχεία από ολόκληρες ομάδες. Αυτή η στάση απειλεί να απελευθερώσει τις πλέον σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης" αναφέρεται στην έκθεση, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εποχή που ζούμε θυμίζει ανησυχητικά τη δεκαετία που προηγήθηκε του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει εγκλήματα πολέμου σε τουλάχιστον 32 χώρες μέσα στο 2016. "Παρά τις προκλήσεις, η διεθνής αδιαφορία για τα εγκλήματα πολέμου έχει εδραιωθεί ως ο κανόνας, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραμένει σε παράλυση λόγω αντιπαλοτήτων μεταξύ των μόνιμων κρατών - μελών" επισημαίνεται.

"Αντί να μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί ηγέτες έχουν υιοθετήσει μια απάνθρωπη ατζέντα η οποία εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Πολλοί στοχοποιούν ομάδες ανθρώπων ως εξιλαστήρια θύματα με σκοπό να μαζέψουν ψήφους ή να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών από το γεγονός ότι αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους" τονίζεται.

Η οργάνωση προειδοποιεί πως το 2017 θα υπάρξουν συνεχείς κρίσεις και η παγκόσμια σκηνή θα γίνει ακόμη πιο χαοτική εξαιτίας της αδυναμίας να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Η πολιτική ‘εμείς εναντίον αυτών’ έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και σε διεθνές επίπεδο, με την πολυμέρεια να αντικαθίσταται από μια πιο επιθετική και συγκρουσιακή παγκόσμια τάξη" σημειώνει η έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL