Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Γαλλικές προεδρικές εκλογές / Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Μακρόν και Μπαϊρού ενώνουν τις δυνάμεις τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλικές προεδρικές εκλογές / Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Μακρόν και Μπαϊρού ενώνουν τις δυνάμεις τους

Σοβαρές ανακατατάξεις σημειώνονται τώρα και στον χώρο του γαλλικού Κέντρου, καθώς ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ολάντ και νυν υποψήφιος του κεντρώου κόμματος "Εμπρός", Εμανουέλ Μακρόν, ενώνει τις δυνάμεις του με τον παραδοσιακό εκφραστή του γαλλικού Κέντρου, Φρανσουά Μπαϊρού.

Βάζοντας τέλος στα σενάρια των τελευταίων εβδομάδων, ο πρόεδρος του MoDem ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και πρότεινε συνεργασία στον Μακρόν. Ο έμπειρος πολιτικός ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα της προεκλογικής εκστρατείας τον πολυκερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν. "Επειδή ο κίνδυνος είναι τεράστιος, επειδή οι Γάλλοι έχουν αποπροσανατολιστεί και συχνά νιώθουν απόγνωση, αποφάσισα να προτείνω στον Εμανουέλ Μακρόν να συμμαχήσουμε" τόνισε.

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μακρόν έκανε δεκτή την πρόταση, σημειώνοντας ότι οι "ιδέες και οι αξίες" του έμπειρου Γάλλου πολιτικού ανταποκρίνονται σε εκείνες που προωθεί η δική του υποψηφιότητα. "Είναι ένα σημείο καμπής για την προεκλογική εκστρατεία" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο 65χρονος πολιτικός και δήμαρχος του Πο συμμετείχε ως υποψήφιος του Κέντρου στις τρεις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Το 2012 συγκέντρωσε περίπου 9% στον πρώτο γύρο, ενώ οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τού έδιναν ένα ποσοστό της τάξης του 5-6%.

Οι δύο ηγέτες του Κέντρου ανακοίνωσαν ότι θα οριστικοποιήσουν τους όρους της συνεργασίας τους στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Πέμπτη. Ο Μπαϊρού έχει ήδη ζητήσει από τον πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τη δέσμευση για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και ένα πρόγραμμα για την "ηθικοποίηση" της δημόσιας ζωής.

Την ίδια ώρα, η γαλλική δικαστική αστυνομία ανέκρινε τον σωματοφύλακα και τον επικεφαλής του επιτελείου της Λεπέν, στο πλαίσιο της έρευνας για φερόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων που προορίζονταν για την καταβολή των μισθών δύο βοηθών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δύο μέρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έρευνα στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου στο Παρίσι.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο δικηγόρος της Μαρίν Λεπέν, Μαρσέλ Σεκάλντι έκανε λόγο για "αντιπερισπασμό" με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η προεκλογική εκστρατεία του Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων του Κοινοβουλίου, καθώς δύο από τους βοηθούς της, οι οποίοι διενεργούν μη κοινοβουλευτικές εργασίες, πληρώνονταν από το θεσμικό όργανο της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL