Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Γερμανία / Γερμανία: Απελάσεις-εξπρές για να σταματήσει η διαρροή ψήφων προς την Ακροδεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Απελάσεις-εξπρές για να σταματήσει η διαρροή ψήφων προς την Ακροδεξιά

Από τη μια ο Σόιμπλε που ξαφνικά... "επαινεί" τους 'Ελληνες καθώς -όπως λέει- "βρίσκονται στον σωστό δρόμο", προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια ακόμα και της "Bild", απ' την άλλη η Μέρκελ που βγάζει απ' το συρτάρι της νομοσχέδιο για απελάσεις-εξπρές προσφύγων. Και την ίδια ώρα, η Βαυαρία που αποφασίζει να απαγορεύσει τις μουσουλμανικές μπούργκες σε σχολεία, πανεπιστήμια, κυβερνητικά κτήρια και εκλογικά κέντρα, φοβούμενη πιθανή διαρροή ψήφων προς το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Τι περισσότερο χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι οι εκλογές πλησιάζουν στη Γερμανία -αν και ακόμα απέχουν επτά μήνες-; Το συντηρητικό στρατόπεδο έχει επιδοθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κλείσει άρον άρον τις μαύρες τρύπες των πολιτικών του - ή αυτά που φαντάζουν ως μαύρες τρύπες στα μάτια των ψηφοφόρων. Προφανώς η συγκυρία θεωρείται κατάλληλη, καθώς το δημοσκοπικό βαρόμετρο γίνεται και πάλι ευνοϊκό για τη μερκελική συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών-(Βαυαρών) Χριστιανοκοινωνιστών, η οποία εμφανίζεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή του SPD κατά 1%-2%.

Φεύγετε τώρα...

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που φέρνει προς ψήφιση στην ομοσπονδιακή βουλή η κυβέρνηση του Βερολίνου, έχει έναν ουσιαστικό όσο και επικοινωνιακό στόχο: να δείξει στην κοινή γνώμη ότι αποφάσισε να ελέγξει αυστηρά τις προσφυγικές ροές, ώστε να κάμψει τη δυσφορία τμημάτων της κοινωνίας που είναι επιρρεπή στην ακροδεξιά ρητορική. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση, από τέσσερις σε δέκα ημέρες, της διάρκειας κράτησης εκείνων που έχει απορριφθεί η αίτησή τους και θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι από την αστυνομία, εν αναμονή της επαναπροώθησής τους. Οι αιτούντες άσυλο που λένε ψέματα για την ταυτότητά τους ή παραβιάζουν τον νόμο διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πιο αυστηρές ποινές, όπως η υποχρέωση να φορούν βραχιόλι ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Ένα σημείο του νομοσχεδίου που προκαλεί μεγάλη πολεμική είναι η δυνατότητα που παρέχεται στις αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων των προσφύγων σε περίπτωση αμφιβολιών για την ταυτότητά τους. "Αν ένας μετανάστης τηλεφωνεί 90 φορές στο Σουδάν και διατείνεται ότι είναι από την Ερυθραία, είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για Σουδανό", υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. "Τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανήκουν σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πεδίο της ιδιωτικής σφαίρας" αντιτείνει το Die Linke.

Έντονη κριτική δέχεται και το σημείο εκείνο του νομοσχεδίου που προβλέπει την εντατικοποίηση της απέλασης Αφγανών, της δεύτερης πιο σημαντικής ομάδας αιτούντων άσυλο στη Γερμανία μετά τους Σύρους. Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει από τον Δεκέμβριο δύο μεταφορές με πτήσεις τσάρτερ προς την Καμπούλ, συνολικά περίπου 60 ανθρώπων. Μια τρίτη πτήση, που θα μεταφέρει περίπου πενήντα Αφγανούς, επρόκειτο να αναχωρήσει χθες βράδυ από το Μόναχο.

"Εκείνοι που θα δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται, θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα μας. Φέτος, αναμένουμε έναν σημαντικό αριθμό αρνητικών αποφάσεων, αυτός είναι ο λόγος που εφαρμόζουμε τα συγκεκριμένα μέτρα" λέει ο Ντε Μεζιέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL