Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ο στρατηγός Μακμάστερ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο στρατηγός Μακμάστερ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ

Την υποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ στους βαρώνους των Ρεπουμπλικάνων, που πιέζουν για σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία φαίνεται να σηματοδοτεί ο διορισμός του στρατηγού Χέρμπερτ Μακμάστερ στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Τον ένθερμο υποστηρικτή της προσέγγισης με τη Μόσχα Μάικ Φλιν, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, θα αντικαταστήσει έτσι ένας στρατιωτικός που έχει αναλάβει να διαμορφώσει την απάντηση του αμερικανικού στρατού στην υπεροπλία της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Politico", ο Μακμάστερ προΐσταται εδώ και καιρό "σε υψηλόβαθμη κυβερνητική επιτροπή" που συγκροτήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, έχει καταθέσει ότι η Ρωσία υπερέχει σαφώς σε πυροβολικό και αντιπυραυλική άμυνα και προτείνει την αποστολή όπλων υψηλής τεχνολογίας για να αντικαταστήσουν δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες του αμερικανικού στρατού στην Ανατολική Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον διορισμό του στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας επικρότησε και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που προεδρεύει της αρμόδιας επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στη Γερουσία και ασκεί συχνά κριτική στον Τραμπ. Ο Μακέιν συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιλογή του, την οποία και χαρακτήρισε “εξαιρετική”.

Εκτός των άλλων, ο διορισμός ενός ακόμη στρατηγού σε κορυφαία κυβερνητική θέση υπογραμμίζει τον κυρίαρχο ρόλο του Πενταγώνου στην κυβέρνηση Τραμπ. Ο Μακμάστερ είναι ο τέταρτος στρατηγός που καταλαμβάνει παρόμοια θέση. Έχουν προηγηθεί ο Τζέιμς Μάτις ως υπουργός Άμυνας, ο Τζον Κέλι ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και ο Κιθ Κέλογκ ως προσωπάρχης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL