Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Τουρκία / Τουρκία: Κύμα διώξεων σε βάρος του HDP
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Κύμα διώξεων σε βάρος του HDP

Με ακόμη πιο αυστηρά και αντιδημοκρατικά μέσα εναντίον της ηγεσίας του αριστερού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών απάντησαν οι τουρκικές αρχές, μόλις μία ημέρα μετά την προσφυγή του HDP στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συστηματικές διώξεις και τις παραβιάσεις των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βασικός στόχος της Άγκυρας φαίνεται ότι είναι να παραμείνουν στη φυλακή και εκτός πολιτικού στίβου οι συμπρόεδροι του HDP, καθώς το κόμμα υποστηρίζει το “Όχι” στο συνταγματικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.

Ο συμπρόεδρος του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι προφυλακισμένος από τον περασμένο Νοέμβριο, καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση πέντε μηνών για "δυσφήμηση του τουρκικού έθνους, του κράτους και των θεσμών της Δημοκρατίας της Τουρκίας". Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, η οποία είναι επίσης συμπρόεδρος του HDP, δηλαδή του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας.

Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές διώξεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε συνολική κάθειρξη πάνω από 100 χρόνια για "διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης", υποκίνηση μίσους, διασπαστική δράση και για προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Η Γιουκσεκντάγ έχασε τη βουλευτική ιδιότητα λόγω της επικύρωσης από το Εφετείο της καταδίκης της για "τρομοκρατική προπαγάνδα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL