Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Γαλλία / Γαλλία: Κοινό μέτωπο της Αριστεράς ζητάει και το Κ.Κ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Κοινό μέτωπο της Αριστεράς ζητάει και το Κ.Κ.

Κάλεσμα για τη συγκρότηση μιας αριστερής πλειοψηφίας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές απευθύνει το γαλλικό Κ.Κ. ζητώντας από τους υποψήφιους της παράταξης να εντείνουν τις προσπάθειες για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου.

"Καλούμε όλους τους υποψήφιους και τις αριστερές δυνάμεις να εντείνουν τον διάλογο μέχρι να διαμορφωθεί μια πλειοψηφική συμφωνία που να μπορεί να κυβερνήσει τη Γαλλία" σημειώνει η διακήρυξη του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σημειώνεται ότι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κανείς από τους υποψηφίους της Αριστεράς δεν συγκεντρώνει πιθανότητες να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Εφόσον όμως ένωναν τις δυνάμεις τους θα μπορούσαν να καταλάβουν ακόμη και την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης τον Απρίλιο. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της "Ανυπότακτης Γαλλίας" και ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό διεξάγουν εδώ και δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεις με στόχο την κοινή κάθοδο.

Στην έκκλησή του, το γαλλικό Κ.Κ. θέτει ως προυποθέσεις συνεργασίας μια προγραμματική σύγκλιση με βασικούς άξονες μια συνταγματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών και ένα σαφώς αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, την άμεση κατάργηση του αντεργατικού νόμου Ελ Κομρί, τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και τη ριζική αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα με την ιδιωτικοποίηση αρκετών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μέχρι σήμερα, πάντως, η συνεργασία σκοντάφτει στο αίτημα του Μελανσόν για διάρρηξη των δεσμών του Σοσιαλιστικού Κόμματος με την κυβέρνηση Ολάντ, κάτι που φυσικά δυσκολεύει τον Αμόν. "Πώς θέλετε να συγκροτήσουμε μαζί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κατάργηση του νόμου Ελ Κομρί με την κυρία Ελ Κομρί να έχει εκλεγεί και πάλι βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος;" διερωτάται ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Τα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας των Σοσιαλιστών δεν δείχνουν πάντως την ίδια διστακτικότητα. Ο υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ προστέθηκε χθες στον αριθμό των κυβερνητικών βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι ενδεχομένως δεν θα ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος τους αλλά τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ και σήμερα ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, το νούμερο δύο στην ιεραρχία του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε εξάλλου την Κυριακή ότι δεν έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει. "Για τον Μπενουά Αμόν οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες ώστε να φθάσει στον δεύτερο γύρο. Όσο για τον Μακρόν, περιμένω το πρόγραμμά του" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL