Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ισραήλ: 18 μήνες φυλακή για μια σφαίρα στο κεφάλι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ: 18 μήνες φυλακή για μια σφαίρα στο κεφάλι

Άκουσε την ποινή που του επιβλήθηκε μ' ένα διάπλατο χαμόγελο. Δίπλα του, η μητέρα του του κρατούσε το χέρι και του έδινε θάρρος. Έξω από το στρατοδικείο τα συνθήματα συμπαράστασης και τα τραγούδια απ' τους υποστηρικτές του δεν κόπασαν ούτε κι όταν η πρόεδρος άρχισε να διαβάζει την ετυμηγορία. Το μικρό πλην θορυβώδες πλήθος είχε έρθει για να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση του Ελόρ Αζάρια, του λοχία του ισραηλινού στρατού που δολοφόνησε εν ψυχρώ με μια σφαίρα στο κεφάλι έναν ανήμπορο τραυματισμένο Παλαιστίνιο πέρυσι, όχι για να ζητήσει μικρότερη ποινή. Άλλωστε, αυτή ήταν μικρή: 18 μήνες φυλάκιση.

Ακόμα κι έτσι πάντως, οι δικηγόροι του λένε πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδίκης για "ανθρωποκτονία από αμέλεια" και η ποινή του πελάτη τους ίσως μειωθεί κι άλλο. Και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει εκφράσει την πρόθεσή του να στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση για απονομή χάριτος στον Αζάρια.

Ο Ισραηλινός λοχίας βιντεοσκοπήθηκε στις 24 Μαρτίου 2016 να πυροβολεί στο κεφάλι και να σκοτώνει τον Παλαιστίνιο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σαρίφ που κείτονταν αιμόφυρτος στο έδαφος, τραυματισμένος από σφαίρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Το βίντεο έγινε viral στο Διαδίκτυο, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα και τη δίωξη του στρατιώτη, αλλά και έναν ακόμη βαθύ διχασμό στην ήδη διαιρεμένη ισραηλινή κοινωνία. Σημειωτέον ότι ο Αζάρια είναι ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία εν ώρα καθήκοντος εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την ελαφριά ποινή που επιβλήθηκε στον στρατιώτη, τονίζοντας πως ουσιαστικά αυτή ανάβει το πράσινο φως στα «εγκλήματα του κατοχικού στρατού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL