Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Κυβερνητικό σχέδιο για κινητοποίηση της εθνοφρουράς κατά μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Κυβερνητικό σχέδιο για κινητοποίηση της εθνοφρουράς κατά μεταναστών

Απόδραση από τις ΗΠΑ... Κάποτε οι φωτογραφίες από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ απεικόνιζαν μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν με κάθε μέσο στη χώρα. Σήμερα oλο και περισσότεροι πρόσφυγες από τις επτά χώρες που περιλαμβάνονται στο επίμαχο διάταγμα του Τραμπ αψηφούν τις πολικές θερμοκρασίες και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ αναζητώντας καλύτερη μοίρα στον γειτονικό Καναδά.

Την ανάπτυξη 100.000 μελών της Εθνοφρουράς σε 11 αμερικανικές πολιτείες με στόχο τη σύλληψη παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ προβλέπει σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Associated Press.

Το σχέδιο που καταρτίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι και φέρει την ημερομηνία της 25ης Ιανουαρίου -τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του στη θέση- εξουσιοδοτεί την εθνοφρουρά να "επιτελεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας μετανάστευσης σε σχέση με τις έρευνες, συλλήψεις και φυλακίσεις παράνομων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Στις αρχές του 2000 η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου είχε στείλει δυνάμεις της εθνοφρουράς στα νότια σύνορα της χώρας για να ενισχύσουν τη συνοριοφυλακή. Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ διαφέρει, ωστόσο, ριζικά όχι μόνο επειδή στρατιωτικοποιεί τη διαδικασία ελέγχου της μετανάστευσης αλλά και επειδή επεκτείνει τη σχετική δράση της εθνοφρουράς σε πολιτείες που βρίσκονται μακριά από τα αμερικανικά σύνορα: το Όρεγκον, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Κολοράντο, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας και τη Λουιζιάνα.

Πρόσφατες απογραφές έδειξαν ότι περίπου οι μισοί από τους περίπου 11,1 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν σήμερα στις ΗΠΑ κατοικούν στις 11 πολιτείες που αναφέρονται στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σον Σπάισερ διέψευσε τις πληροφορίες παίζοντας για μία ακόμη φορά με τις λέξεις. Δεν αρνήθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο αλλά το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση της εθνοφρουράς για τη σύλληψη μεταναστών. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα για το αν πρόκειται για μια πρόταση που να έχει αναφερθεί από κάποιο μέλος της κυβέρνησης ήταν ακόμη πιο ασαφής: "Δεν γνωρίζω οτιδήποτε λέγεται εκεί έξω. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει προσπάθεια να γίνει αυτό που υπονοείται" τόνισε.

Οι ίδιοι οι μετανάστες επέλεξαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσω της... απουσίας τους. Χιλιάδες καταστήματα έμειναν κλειστά στις ΗΠΑ την Πέμπτη στο πλαίσιο της κινητοποίησης "μέρα χωρίς μετανάστες". Οι εργαζόμενοι μετανάστες δεν πήγαν στις δουλειές τους προκειμένου να δείξουν τη συνεισφορά τους στην αμερικανική οικονομία ενώ αρκετά καταστήματα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους παραμένοντας κλειστά.

Στον απόηχο, τέλος, της συνέντευξης - σοκ που παραχώρησε την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ δίνοντας, από τη μία, συγχαρητήρια στον εαυτό του για την καταπληκτική δουλειά που κάνει και εξαπολύοντας, από την άλλη, επιθέσεις κατά των "ανέντιμων" ΜΜΕ που τον επικρίνουν, αρκετοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών αμφισβήτησαν ανοιχτά την πνευματική υγεία του.

Σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ερλ Μπλούμεναουερ ζήτησε την αλλαγή της διαδικασίας για την αποπομπή του προέδρου σημειώνοντας πως το αμερικανικό Σύνταγμα δεν προνοεί για την "πνευματική ή συναισθηματική επάρκεια". Την ίδια ώρα σε συνέντευξη του στο CNN, o γερουσιαστής Αλ Φράνκεν δήλωνε ότι "αρκετοί" Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί του έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πνευματική υγεία του Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL