Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Ένας πρόεδρος κάνει μπίζνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Ένας πρόεδρος κάνει μπίζνες

Τα 'χει πει όλα ο πρόεδρος στα βιβλία του: "Σκέψου μεγαλεπήβολα και κλώτσα κώλους στις μπίζνες και τη ζωή"...

Νοέμβριος του 2008. Πριν από σχεδόν τριάμισι χρόνια η Deutsche Bank είχε δανείσει στον Ντόναλντ Τραμπ τα μετρητά που χρειαζόταν για να υλοποιήσει ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια του, ένα ξενοδοχείο-ουρανοξύστη στο Σικάγο. Ο μεγιστάνας κτηματομεσίτης είχε δώσει προσωπικές εγγυήσεις ότι θα ξοφλήσει τα 640 εκατομμύρια δολάρια που δανείστηκε. Άλλωστε, ποτέ δεν μπήκε θέμα για τη φερεγγυότητά του. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι "αξίζει" δισεκατομμύρια δολάρια και ότι διαθέτει πολυάριθμες εξαιρετικές ιδιοκτησίες ανά τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη ώς τον Πανάμα. Τα λόγια του ήταν μάλλον αρκετά.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να εξοφλήσει μια μεγάλη δόση του δανείου, ήτοι 40 εκατομμύρια. Μόνο που υπήρχε ένα "πρόβλημα"... Ο μελλοντικός 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ αρνούνταν να πληρώσει. Το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο και η D.B. ξεκίνησε τη νομική διαδικασία κατά του κακοπληρωτή επιχειρηματία. Ο ίδιος πάντως δεν θορυβήθηκε. Όχι μόνο δεν επεδίωξε να πάει σε έναν διακανονισμό με την τράπεζα, αλλά της έστειλε κι ένα "εξώδικο" από το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να πληρώσει για "λόγους ανωτέρας βίας".

Με τις γνωστές φραστικές υπερβολές του και το βαρύγδουπο λεξιλόγιό του, χαρακτήριζε την κρίση του 2008 "πιστωτικό τσουνάμι του αιώνα", μια "ενέργεια του Θεού", "ισοδύναμη με σεισμό"... Δεδομένου ότι η κρίση δεν μπορούσε να προβλεφθεί και καθώς δεν επρόκειτο για δικό του λάθος, ο πολυπράγμωνας επιχειρηματίας υποστήριζε στο "εξώδικό" ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει τίποτε στην D.B., ούτε τη δόση των 40 εκατ. ούτε το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό των 330 εκατ.! Σαν να μην έφτανε αυτό, πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας ευθέως τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό ότι συνέβαλε στην πρόκληση της κρίσης. Ως εκ τούτου, απαιτούσε να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 3 δισ. δολαρίων!

Η αρχή μιας σχέσης

Ο τομέας ανάπτυξης ακινήτων του παραρτήματος της D.B. στη Νέα Υόρκη είχε αρχίσει να δανείζει τον Τραμπ το 1998, σε μια εποχή που η τράπεζα προσπαθούσε να επεκτείνει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της. Την ίδια περίοδο, άλλες μεγάλες τράπεζες γίνονταν επιφυλακτικές απέναντί του, εξαιτίας εν μέρει -όπως είχε γράψει η “Wall Street Journal”- της δυσφορίας που προκαλούσαν οι ανορθόδοξες επιχειρηματικές πρακτικές του. Μια δεκαετία αργότερα, οι ιθύνοντες της Deutsche Bank θα ανακάλυπταν ιδιοίς όμμασι πόσο ιδιόρρυθμος και απρόβλεπτος μπορούσε να γίνει ο μεγάλος πελάτης τους, σχολιάζει η “Guardian”, που την Πέμπτη έφερε στο φως της δημοσιότητας το θέμα της εσωτερικής έρευνας για τους λογαριασμούς του προέδρου, πλέον, Τραμπ και για το κατά πόσο τα δάνεια που πήρε είχαν εγγυήσεις από την Ρωσία.

Στην αγωγή τους το 2008 κατά του επιχειρηματία, οι δικηγόροι της D.B. παρέθεταν αποσπάσματα από το -καταφανώς αυτοπροσδιοριστικό- βιβλίο του με τίτλο "Σκέψου μεγαλεπήβολα και κλώτσα κώλους στις μπίζνες και στη ζωή". Στο εν λόγω συγγραφικό πόνημα, ο Τραμπ ξεδιπλώνει το τρόπο που αντιμετώπισε τους τραπεζίτες στο παρελθόν: "Κατάλαβα ότι το πρόβλημα ήταν των τραπεζών. Τι στο διάολο με νοιάζει εμένα; Είπα κάποτε σε μια τράπεζα: 'Σας προειδοποίησα ότι δεν έπρεπε να μου δανείσετε χρήματα" (στο Amazon το βιβλίο διαφημίζεται με το ανάλογο στιλ: "Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα σύμβολο. Ο ορισμός του αμερικανικού success story. Εκλεγμένος πρόεδρος, σταρ της τηλεόρασης και κατασκευαστής μερικών από τα πιο επιβλητικά ακίνητα του πλανήτη, είναι επίσης ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο”)...

Την ίδια ώρα που ο Τραμπ μήνυε την D.B., και ενώ της χρωστούσε, ζητούσε αποζημίωση, δήλωνε στην εφημερίδα της Σκωτίας “Scotsman” ότι είναι ένα πολύ πλούσιο άτομο, με "δισεκατομμύρια σε μετρητά" και πως μερικά από αυτά ήταν πρόθυμος να τα ξοδέψει για το τελευταίο του πρότζεκτ, ένα ξενοδοχείο και ένα γήπεδο του γκολφ στο Μπάλμεντι, στην περιοχή του Αμπερντινσάιρ.

Ό,τι συνέβη στη συνέχεια ήταν πράγματι κάτι ασυνήθιστα περίεργο για όσους γνωρίζουν τα μέσα και τα έξω του τραπεζικού κόσμου. Φαίνεται πως η σχέση Τραμπ - D.B. ήταν αρκετά πιο σύνθετη απ' ό,τι έδειχνε φαινομενικά. Το 2010, οι δύο πλευρές ρύθμισαν τις μεταξύ τους διαφορές όσον αφορά την αναδιάρθρωση του επίμαχου δανείου και τον διακανονισμό αποπληρωμής του, αλλά αντί η καθεμιά να τραβήξει το δρόμο της, όπως θα ήταν λογικό και αναμενόμενο, το Τμήμα Πελατών Μεγάλου Πλούτου της τράπεζας επανέλαβε τη χορήγηση δανείων στον επιχειρηματία. Ο λόγος παραμένει εν πολλοίς άγνωστος. “Την προηγούμενη φορά, τους είχε δώσει τον λόγο του ότι θα πληρώσει και τον πάτησε” σχολίασε η “Guardian”.

Η οικογένεια

Η D.B. έχει αρνηθεί να δώσει στοιχεία για τους όρους χορήγησης δανείων στην οικογένεια Τραμπ. Σημειωτέον ότι πελάτες της είναι και ο γαμπρός του προέδρου, ο σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα Τζάρεντ Κουσνέρ, και η μητέρα του Σέριλ Σταντμάουερ. Ο Κουσνέρ, απόφοιτος του Χάρβαρντ, ορθόδοξος Εβραίος με καταγωγή από την Πολωνία, διορίστηκε από τον πεθερό του στη θέση τού ανώτερου συμβούλου του προέδρου, μια θέση - κλειδί στον “χάρτη” εξουσίας του Λευκού Οίκου. Παρά τις ενστάσεις, το γραφείο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης γνωμοδότησε ότι “Ο πρόεδρος μπορεί να διορίζει συγγενείς του στο προσωπικό των άμεσων συμβούλων του”.

Λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, η Deutsche Bank αναχρηματοδότησε το χρέος του Κουσνέρ προς την ίδια, ύψους 370 εκατ. δολάρια με ενέχυρο εμπορικά ακίνητα στο Μανχάταν που ανήκουν στην εταιρεία του. Το 2007, σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο Κουσνέρ, ο πατέρας του οποίου δραστηριοποιείται επίσης στο real estate στην περιοχή του Νιου Τζέρσι, αγόρασε έναν ουρανοξύστη γραφείων 41 ορόφων στην 5η Λεωφόρο, στο κέντρο του Μανχάταν. Το τίμημα ήταν 1,8 δισ. δολάρια, η πιο ακριβή αγορά μεμονωμένης ιδιοκτησίας στην Ιστορία των ΗΠΑ. Το χρυσό ντιλ ταρακούνησε τους κτηματομεσιτικούς κύκλους της Νέας Υόρκης όχι μόνον για το ύψος του τιμήματος αλλά και για την ταχύτητα της όλης συναλλαγής, που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μια εβδομάδα!

Πηγές μέσα από την D.B. τις οποίες επικαλείται η “Guardian”, διευκρινίζουν ότι το Τμήμα Επενδύσεων είναι εντελώς ξεχωριστό από το Private Banking, την ιδιωτική τραπεζική, η οποία διαχειρίζεται τις δοσοληψίες των Τραμπ. Σύμφωνα με πρώην υπάλληλο της τράπεζας στην Νέα Υόρκη, το Τμήμα Επενδύσεων έχει κλείσει την πόρτα του στον Τραμπ, μόνο το Τμήμα του Private Banking είναι διατεθειμένο να δεχθεί προσωπικές εγγυήσεις. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, στο Private Banking παίζουν σημαντικό ρόλο οι προσωπικές σχέσεις. Ωστόσο, ακόμα κι αν ισχύει αυτό, εμπειρογνώμονες του τραπεζικού χώρου επιμένουν να λένε ότι είναι ασυνήθιστο για μια ιδιωτική τράπεζα να χορηγεί δάνεια αυτού του ύψους και επίσης ακατανόητο το πώς συνεχίζει να έχει δοσοληψίες μ' έναν πολυεκατομμυριούχο πελάτη της αδιαμφισβήτητης οικονομικής επιφάνειας ο οποίος αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη του επικαλούμενος “λόγους ανωτέρας βίας”.

Το “ξεσκόνισμα” των λογαριασμών της οικογένειας Τραμπ που έκανε η D.B. λόγω του ότι επιχειρηματίας έγινε στο μεταξύ πολιτικό πρόσωπο, δεν έδειξε τίποτε ύποπτο για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις συναλλαγές του. Ωστόσο, η πολιτική πίεση, ειδικά από την πλευρά των Δημοκρατικών, εντείνεται. Ο Τζο Κρόουλεϊ πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι ξεκάθαρος όταν κάνει λόγο για “έναν ιστό παγκόσμιας οικονομικής εμπλοκής του προέδρου που εγείρει σοβαρές ανησυχίες”. “Όταν μια ξένη τράπεζα, που τελεί υπό έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, διακρατεί εκατοντάδες εκατομμύρια προσωπικού χρέους του προέδρου, δημιουργείται μια προβληματική κατάσταση για ηθικούς, διπλωματικούς και δικαστικούς λόγους. Γι' αυτό πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τους επιχειρηματικούς δεσμούς του Ντόναλντ Τραμπ” τονίζει το στέλεχος των Δημοκρατικών. Αναμένεται η συνέχεια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL