Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Όλοι οι λογαριασμοί του προέδρου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλοι οι λογαριασμοί του προέδρου...

Πρόκειται ενδεχομένως για κάποιους στις ΗΠΑ που θέλουν να "διαπομπεύσουν" τον νεοφώτιστο πρόεδρο βγάζοντας στη φόρα τις περίεργες δοσοληψίες του με μια τράπεζα που έχει "καταδικαστεί" από τις αμερικανικές αρχές για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της πάνω στα συντρίμμια της αμερικανικής οικονομίας;

Είναι, ίσως, χτύπημα αντιπερισπασμού από το Βερολίνο, που θέλει να απαντήσει με τον τρόπο του στον "αντιγερμανό" νέο ένοικο του Λευκού Οίκου και στην εμπρηστική ρητορική του κατά της Γερμανίας;

Πέρα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα ότι ο Τραμπ είναι πελάτης της και της χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από δάνεια που πήρε αλλά δεν εξόφλησε ποτέ, η απόφαση της Deutsche Bank να κάνει φύλλο και φτερό τους προσωπικούς λογαριασμούς του νέου προέδρου και προσώπων του στενού οικογενειακού κύκλου του για να διαπιστώσει τυχόν ύποπτες διασυνδέσεις με τη Ρωσία, όχι μόνον δεν απαντά στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά δημιουργεί κι άλλα...

Το θέμα έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας η “Guardian” με αποκλειστικό δημοσίευμά της, οι πηγές του οποίου δεν κατονομάζονται.

Την ώρα που ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός βρίσκεται στο μικροσκόπιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης καλούμενος να καταβάλει πρόστιμο 7,2 δισ. δολαρίων για την εμπλοκή του στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα αμερικανικά ενυπόθηκα δάνεια την περίοδο 2007-08 που τίναξε στον αέρα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ίδια η τράπεζα ψάχνει να βρει στοιχεία για το κατά πόσον τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που χορήγησε στον Τραμπ πριν αυτός γίνει πρόεδρος μπορεί να στηρίχθηκαν σε οικονομικές εγγυήσεις από τη Μόσχα.

Αν και το θέμα δεν είναι άγνωστο, καθώς ο Τραμπ χρωστάει στην DB σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια -από τέσσερα δάνεια, μεταξύ αυτών κι ένα που είχε πάρει το 2005 για να χρηματοδοτήσει ένα απ' τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχέδιά του στον τομέα του real estate, ένα ξενοδοχείο και έναν ουρανοξύστη στο Σικάγο-, η συγκυρία που η τράπεζα επέλεξε για να ψάξει τους λογαριασμούς του δημιουργεί αναπόφευκτα συνειρμούς με την αντιγερμανική ρητορική του Τραμπ και την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, στο στόχαστρο της εσωτερικής έρευνας της DB μπήκαν όχι μόνον οι λογαριασμοί του προέδρου, αλλά κι εκείνοι της κόρης του, της Ιβάνκα και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος διορίστηκε σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, αλλά και της μητέρας του.

Πάντως, η έρευνα δεν εντόπισε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο για τον πρόεδρο ή ενδείξεις οποιουδήποτε οικονομικού συνδέσμου του με τη Ρωσία. Ωστόσο, κατά το δημοσίευμα, η τράπεζα δέχεται πιέσεις -δεν διευκρινίζεται από ποιον ή από ποιους, υπονοείται από τις αμερικανικές αρχές- για να διορίσει εξωτερικό ανεξάρτητο ελεγκτή.

Πρόσωπο από την επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: "Γνωρίζουμε ότι η Deutsche Bank είναι ένας σημαντικός δανειστής του προέδρου Τραμπ και ότι η εν λόγω τράπεζα τελεί σήμερα υπό έλεγχο για τη φερόμενη ως ανάρμοστη συμπεριφορά της. Νομίζω είναι σημαντικό για τον αμερικανικό λαό να γνωρίζει την έκταση της εμπλοκής της τράπεζας στις δραστηριότητες του πρόεδρου και αν υπάρχει κάποια ρωσική ανάμειξη στα δάνεια που χορήγησε προς τον κ. Τραμπ".

Τηλεφωνικό "τσατ" Σόιμπλε - Αμερικανού υπ. Οικονομικών

Πέρα από τη, λαϊκής κατανάλωσης, αντιγερμανική ή κατά περίσταση αντιαμερικανική ρητορική, υπάρχει ο πολιτικός ρεαλισμός και φυσικά οι μπίζνες, που δεν μπορούν να μένουν πίσω λόγω του πολιτικού θεάτρου που παίζεται μπροστά στις κάμερες και, στις εξέδρες των προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο νέος ομόλογός του των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είχαν προχθές την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να "συνεργαστούν στενά". "Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν το έντονο ενδιαφέρον τους για μια εποικοδομητική συνεργασία" δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε προσκάλεσε τον Μνούτσιν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στο Μπάντεν Μπάντεν τον Μάρτιο και ο Αμερικανός συνάδελφός του εξέφρασε την πρόθεση να συμμετάσχει.

Την Τρίτη, ο Σόιμπλε προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του με γερμανικό μπλόκο στο σχέδιο Τραμπ για αναθεώρηση των νέων τραπεζικών κανονισμών της Βασιλείας III, που υποχρεώνουν τις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν επέστησα επίσης την προσοχή στο θέμα αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL