Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών / Η κρίση στην Ουάσιγκτον "φρενάρει" την αμερικανορωσική προσέγγιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών / Η κρίση στην Ουάσιγκτον "φρενάρει" την αμερικανορωσική προσέγγιση

Η παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Φλιν και οι κλιμακούμενες πιέσεις για διερεύνηση των υποτιθέμενων σχέσεων της κυβέρνησης Τραμπ με τη Ρωσία άφησαν, όπως ήταν επόμενο, έντονο το αποτύπωμά τους και στην πρώτη επίσημη διπλωματική επαφή μεταξύ των δύο πλευρών.

Έτσι, αντί να αναφερθούν, έστω και διστακτικά, στην προοπτική ομαλοποίησης των σχέσεων που υποσχόταν προεκλογικά σε κάθε ευκαιρία ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ περιορίστηκαν να επισημάνουν τον κοινό στόχο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και να μεταθέσουν στο μέλλον οποιαδήποτε συζήτηση με ουσιαστικό περιεχόμενο.

“Μολις συγκροτηθούν οι ομάδες στο Στειτ Ντιπάρτμεντ και τις σχετικές υπηρεσίες, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επαφές” δήλωσε ο Λαβρόφ σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ομάδας των G20 στη Βόννη, συζητήθηκαν οι κρίσεις στο Αφγανιστάν, τη Συρία και την Ουκρανία, αλλά όχι και το ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι είναι προς το κοινό τους συμφέρον να καταβληθούν προσπάθειες τόσο για την επίλυση αυτών των κρίσεων όσο και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ξεχώρισε μάλιστα την περίπτωση της Συρίας καθώς και άλλων χωρών, όπου, όπως είπε, “ρίζωσε” αυτό το φαινόμενο.

Οι δύο αξιωματούχοι απέφυγαν να αναφερθούν στο πότε θα διεξαχθεί η πρώτη συνάντηση κορυφής Πούτιν - Τραμπ. “Θα συναντηθούν όταν κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή” δήλωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε “εσωτερική υπόθεση” των ΗΠΑ την παραίτηση του Μαικ Φλιν και τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος εξαιτίας της συνομιλίας που είχε ο σύμβουλός του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφραζε πάντως την ίδια ώρα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η πολιτική αναταραχή στην Ουάσιγκτον “καθυστερεί τη βελτίωση των σχέσεων” ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της πρώτης επίσημης συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών για να απευθύνει έκκληση για “αποκατάσταση του διαλόγου” ανάμεσα στις ρωσικές και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε πάντως να συμπεριλάβει το ΝΑΤΟ μεταξύ των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. “Προσδιόρισε τη Ρωσία ως την κύρια απειλή που αντιμετωπίζει και καθιστά τον περιορισμό της την κύρια αποστολή του” τόνισε σημειώνοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζεται και η διεύρυνσή του προς τα ανατολικά.

Παρότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, οι αρχηγοί του ρωσικού και του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού συναντήθηκαν χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να διερευνήσουν αυτές τις προοπτικές.

Μιχάλης ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL