Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Νέο παζάρι για τη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο παζάρι για τη Συρία

Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη συριακή κρίση, σε συνδυασμό με διαρροές του αμερικανικού Πενταγώνου για το ενδεχόμενο αποστολής τακτικού αμερικανικού στρατού στο συριακό έδαφος, προϊδεάζουν για ένα νέο παζάρι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διευθέτηση της πολυετούς σύρραξης.

Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο χωρών συναντήθηκαν χθες στο Μπακού, ενώ ο Αμερικανός θα μεταβεί σήμερα στην Άγκυρα, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του νέου αρχηγού της CIA, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την επίθεση για την κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ στη βόρεια Συρία, βομβαρδίζοντας τις θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που εξακολουθούν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, παρά τις διακηρύξεις της Άγκυρας πριν από τρεις ημέρες για την κατάληψη της πόλης. Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι. Η κατάληψη της Αλ Μπαμπ αποτελεί προϋπόθεση του τουρκικού σχεδίου για διάσπαση της εδαφικής συνέχειας των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη βόρεια Συρία, ενώ το μεγάλο έπαθλο αποτελεί η "πρωτεύουσα" των τζιχαντιστών Ράκα.

Καθώς η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Τραμπ δηλώνει αποφασισμένη να "εκκαθαρίσει" τους τζιχαντιστές από τη Ράκα, το ερώτημα παραμένει ποιος από τους συμμάχους των ΗΠΑ θα έχει τον αποφασιστικό ρόλο στην επιχείρηση και σε ποιο βαθμό θα εμπλακούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί στον Λευκό Οίκο την ανάπτυξη τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, πέραν των μερικών εκατοντάδων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται στην αραβοκουρδική συμμαχία η οποία πλησιάζει τη Ράκα. Αλλά για την αποστολή μεγαλύτερης αμερικανικής δύναμης θα πρέπει εκ των πραγμάτων να συμφωνήσει η Ρωσία, σύμμαχος του Άσαντ και πρωταγωνίστρια των στρατιωτικών εξελίξεων στην περιοχή, ενώ ανοιχτό παραμένει το πρόβλημα των Κούρδων που έχουν αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με απαίτηση της Τουρκίας.

Ο ίδιος ο Άσαντ έκανε χθες ένα άνοιγμα προς την Ουάσιγκτον, εκφράζοντας κατανόηση για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου. Ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε ότι το διάταγμα Τραμπ στρέφεται κατά των "τρομοκρατών" που παρεισφρέουν σε ομάδες προσφύγων στη Δύση, αλλά δεν είναι κατά του συριακού λαού. Σημειώνεται ότι εν όψει της επανάληψης την επόμενη εβδομάδα των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης, επισκέπτεται τη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ντα Μιστούρα.

Την ίδια ώρα, στη δυτική Συρία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ανηλεές ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Ένα παρακλάδι της οργάνωσης Τζουντ Αλ Άκσα σκότωσε περισσότερα από 150 μέλη άλλων ομάδων στο χωριό Χαν Σεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ. Δεκάδες από τους εκτελεσθέντες ήταν μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δηλαδή της οργάνωσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά βρίσκεται στο στόχαστρο του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα καθώς και του Ισλάμικού Κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL