Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Το Παλαιστινιακό υπό... πτώχευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Παλαιστινιακό υπό... πτώχευση

Μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε στον αραβικό κόσμο η στροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλαιστινιακό, ο παραμερισμός της "λύσης των δύο κρατών" πήρε σάρκα και οστά στο πρόσωπο του νέου πρεσβευτή που διόρισε στο Ισραήλ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ακροδεξιός δικηγόρος με ειδίκευση στο πτωχευτικό δίκαιο Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, οραματίζεται όπως και ο Τραμπ τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο Φρίντμαν είναι υποστηρικτής του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών και γνωστός για τις θέσεις του εναντίον της λύσης των δυο κρατών (Ισραήλ και Παλαιστίνης) ως βασικό συστατικό στοιχείο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Αυτήν ακριβώς τη λύση έβαλε στο περιθώριο προχθές ο Τραμπ λέγοντας -παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου- ότι θα αποδεχόταν μια λύση ακόμη κι αν αυτή αφορούσε ένα κράτος, δηλαδή χωρίς Παλαιστίνη. Χθες το βράδυ ο Φρίντμαν επρόκειτο να καταθέσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που θα πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό του.

Η ανατροπή στην αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο Παλαιστινιακό αποτελεί πλήγμα για την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ο οποίος επέλεξε να δώσει βάρος στην προτροπή Τραμπ στον Νετανιάχου "να κάνει πίσω για λίγο " στον εποικισμό της Δυτικής Όχθης. Αποτελεί επίσης πλήγμα στο κύρος των αραβικών καθεστώτων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα πλούσια εμιράτα του Κόλπου, προσφέροντας παράλληλα επιχειρήματα σε ριζοσπαστικές οργανώσεις και κινήματα που οραματίζονται την ανατροπή τους.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι παραμένει δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών, ενώ ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ συμφώνησε προσθέτοντας πως η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα καταστήσει πιο ασταθή τη Μέση Ανατολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL