Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
"Κακοί" πρόσφυγες, καλοί πύραυλοι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κακοί" πρόσφυγες, καλοί πύραυλοι...

Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι το ίδιο στα μάτια του Ντόναλντ Τραμπ, αφού, εκτός από τους ανεπιθύμητους πρόσφυγες, υπάρχουν και οι πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου. Ρεπουμπλικανικές πηγές στο Κογκρέσο αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να εγκρίνει εξοπλιστικά προγράμματα στη Σαουδική Αραβία και στο Μπαχρέιν που ο Μπάρακ Ομπάμα είχε μπλοκάρει τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του.

Το πακέτο συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων αφορά πυραυλική τεχνολογία και πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16. "Πρόκειται για σημαντικές πωλήσεις σε συμμαχούς-κλειδιά του Κόλπου που αντιμετωπίζουν την απειλή του Ιράν και μπορούν να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους" δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος υπό συνθήκες ανωνυμίας στην εφημερίδα “Washington Times”.

Μόλις τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Ομπάμα μπλόκαρε το εξοπλιστικό πακέτο επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό άμαχων που σκοτώνονται σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Λίγες μέρες νωρίτερα, επιτροπή του ΟΗΕ είχε καταγγείλει ότι η επέμβαση του Ριάντ στη γειτονική χώρα συνοδεύεται από "εγκλήματα πολέμου".

Άμαχοι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και στην πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου και πάλι στην Υεμένη. Οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες που εξακολουθούν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας υποχρέωσαν χθες την κυβέρνηση της χώρας να ανακαλέσει την άδεια που είχε δώσει στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις για να διεξάγουν επιχειρήσεις στο έδαφός της.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ συνέχισε την αντιπαράθεσή του με τη Δικαιοσύνη της χώρας, την οποία χαρακτήρισε "πολιτικοποιημένη". Επανέλαβε ότι η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της αναστολής του μεταναστευτικού του διατάγματος και επικαλέστηκε νόμο του 1952 για να υποστηρίξει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την είσοδο "κάποιας κατηγορίας πολιτών" από ξένες χώρες αν η άφιξή τους κρίνεται "επιβλαβής για τα συμφέροντα των ΗΠΑ".

Πάπας: “Μη χτίζετε τείχη”

“Η κοινωνία δεν θα έπρεπε να κατασκευάζει τείχη, αλλά γέφυρες προέτρεπε την ίδια ώρα ο Πάπας Φραγκίσκος. Χωρίς να αναφερθεί στον Αμερικανό πρόεδρο και το σχέδιό του να υψώσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι η χριστιανική πίστη καλεί "να μην υψώνουμε τοίχους αλλά γέφυρες, να μην ανταποδίδουμε το κακό με το κακό, να απαντάμε στο κακό με το καλό".

"Ένας χριστιανός δεν λέει ποτέ: θα σε κάνω να το πληρώσεις! Ποτέ! Αυτό δεν είναι χριστιανική χειρονομία. Μια προσβολή πρέπει να την ξεπερνάμε με τη συγχώρεση, ζώντας ειρηνικά με όλους" πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι πέρσι και απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις Τραμπ για τη μετανάστευση, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει ότι ένας άνθρωπος με τέτοιες πεποιθήσεις "δεν είναι χριστιανός".

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου δεν φαίνεται πάντως να αφουγκράζεται όχι μόνο η πλειοψηφία των Αμερικανών αλλά και των Ευρωπαίων, όπως αποκαλύπτει έρευνα του οργανισμού Chatham House που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα “Independent”. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε σε 10 ευρωπαικές χώρες, το 55% επιθυμεί τον τερματισμό της μετανάστευσης από χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στην Πολωνία, το 71% των πολιτών στηρίζουν την απαγόρευση, στην Αυστρία το 65%, στη Γερμανία το 53%, στην Ιταλία το 51% και στη Βρετανία το 47%. Στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 58%. Αντίθετοι στη μετανάστευση μουσουλμάνων είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι, ενώ τα ποσοστά αντίθεσης μειώνονται αισθητά στις νεότερες ηλικίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL