Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Το Μπέρκλεϊ ξεσηκώνεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Μπέρκλεϊ ξεσηκώνεται

Ελπίδες ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία μπορεί να ξυπνήσει, αν μη τι άλλο, κάτι από το πνεύμα αμφισβήτησης της δεκαετίας του '60 δημιουργούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις με τις οποίες φοιτητές του Μπέρκλεϊ κατόρθωσαν να ματαιώσουν εκδήλωση ακροδεξιού συνεργάτη του νέου Αμερικανού προέδρου.

Φωνάζοντας συνθήματα "κάνοντάς τους να σιωπήσουν" εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη, έστησαν οδοφράγματα και έπειτα από πολύωρες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας απέτρεψαν την εκδήλωση στην οποία επρόκειτο να μιλήσει ο ελληνικής καταγωγής, εκπρόσωπος του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbard, Μίλων (ή Μάιλο) Γιαννόπουλος.

Ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, τον οποίο αποκαλούσε "μπαμπάκα" κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Γιαννόπουλος αποτελεί μια από τις πιο προβεβλημένες μορφές της αμερικανικής Άκρας -ή "εναλλακτικής"- Δεξιάς, ο οποίος διακρίνεται για τα κηρύγματά του για την ανωτερότητα της λευκής φυλής καθώς και για τις επιθέσεις του στους ομοφυλόφιλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η καμπάνια που ξεκίνησε σε αμερικανικά πανεπιστήμια έπειτα από τη μόνιμη διαγραφή του από το Twitter για σειρά ρατσιστικών σχολίων αποκαλείται "Επικίνδυνες Αδελφές". Ούτε προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι ομιλίες του συνοδεύονται σχεδόν πάντοτε από διαδηλώσεις. Σε μια από αυτές μάλιστα, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, φοιτητής πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από ακροδεξιό.

Κατά τα άλλα, σε ανακοίνωσή του μετά την ακύρωση της εκδήλωσης, ο Γιαννόπουλος καταφέρθηκε κατά της Αριστεράς κατηγορώντας την ότι "τρομοκρατείται από την ελευθερία του λόγου και κάνει κυριολεκτικά οτιδήποτε για να την εμποδίσει". Ο ιστότοπος Breitbart, που πρόσκειται στην Άκρα Δεξιά, είχε υποστηρίξει ενεργά την υποψηφιότητα Τραμπ, ενώ ο πρώην επικεφαλής του, Στιβ Μπάνον, είναι πλέον ο σύμβουλος στρατηγικής του νέου Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ έσπευσε άλλωστε να υπερασπιστεί τους προστατευόμενούς του απειλώντας το ιστορικό πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ με διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης. "Αν δεν επιτρέπει την ελευθερία του λόγου κι ασκεί βία σε βάρος αθώων με διαφορετική άποψη - ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ;" έγραψε στο Twitter.

Όλα αυτά βέβαια φαίνεται να διεξάγονται σε άλλο πλανήτη από αυτόν στον οποίο κατοικούν οι υποστηρικτές του Τραμπ. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει έρευνα του ινστιτούτου Quinnipiac, που δείχνει ότι οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους του εγκρίνουν τις αποφάσεις που πήρε στη διάρκεια της πρώτης του εβδομάδας στην προεδρία. Σφυγμομέτρηση του Reuters / Ipsos, αποκαλύπτει επίσης ότι το 73% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ στους μουσουλμάνους και άλλων χωρών προκειμένου να εμποδιστεί η τρομοκρατία.

Απευθυνόμενος σε όλους αυτούς, ο νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι υποσχέθηκε ότι το τείχος στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια. "Το τείχος θα κατασκευαστεί αρχικά εκεί όπου χρειάζεται, στη συνέχεια θα συμπληρωθεί σε όλο το μήκος του. Έτσι το βλέπω", δήλωσε στο Fox Νews ο απόστρατος στρατηγός.

Ο Τραμπ κλείνει το τηλέφωνο στον Αυστραλό πρωθυπουργό

Επεισοδιακό τέλος είχε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Washington Post", η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συνομιλία εξελίχθηκε σε καυγά με αφορμή μια συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 1.250 προσφύγων και μεταναστών που είχε υπογράψει η διακυβέρνηση Ομπάμα με την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Ο Τραμπ περιέγραψε την συμφωνία ως “τη χειρότερη που είχε δει,” ενώ κατηγόρησε την Αυστραλία ότι προσπαθεί να εξαγάγει στις ΗΠΑ "τους επόμενους βομβιστές της Βοστώνης”. Από την πλευρά του, ο Τέρνμπουλ αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τη συνομιλία "ειλικρινή".

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Με αλλεπάλληλες απειλητικές δηλώσεις απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για πολεμική σύρραξη.

«Δεν έχει αποκλειστεί τίποτα» απάντησε ο Τραμπ στην ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν έχει αποκλειστεί η στρατιωτική επιλογή. Κατά την προσφιλή του μέθοδο, με μηνύματα στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι "το Ιράν έχει προειδοποιηθεί επίσημα" και ότι "θα έπρεπε να είναι ευγνώμων για την καταστροφική συμφωνία που οι ΗΠΑ συνήψαν μαζί τους!". Ο Τραμπ αναφερόταν στην διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είχε συνομολογήσει ο προκάτοχός του Μπάρακ Ομπάμα. Η ιρανική ηγεσία χαρακτήρισε προκλητικές και ανώφελες τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL