Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Ανοιχτός πόλεμος Τραμπ - Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτός πόλεμος Τραμπ - Ευρώπης

Έχει ανάψει για τα καλά ο πόλεμος Τραμπ - Ευρώπης με εκατέρωθεν κονταροχτυπήματα και ψυχροπολεμική ρητορική ενώ το σύστημα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας αρχίζει πλέον να αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση των πραγμάτων έχει περάσει σε φάση μεγάλης αβεβαιότητας.

Ο κύκλος των ανθρώπων του Τραμπ συνεχίζει τις προσπάθειες διεμβολισμού της Ε.Ε. εκμεταλλευόμενος τη δυσφορία κατά της Γερμανίας. Την κατηγορεί ανοιχτά ότι έχει μετατρέψει το ευρώ σε ένα υποτιμημένο μάρκο μέσω του οποίου "ρίχνει" τους εταίρους της στην Ε.Ε., αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, βγαίνοντας πάντα η ίδια κερδισμένη.

Το ευρωπαϊκό θεσμικό κατεστημένο επιλέγει κι αυτό να ανεβάσει τους τόνους στην προσπάθειά του να δείξει αποφασιστικότητα και βούληση, προειδοποιώντας τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου πως θα αναζητήσει νέους εμπορικούς εταίρους στο διεθνές στερέωμα -κλείνοντας μάλιστα το μάτι στην Κίνα- αν συνεχίσει την άγονη κόντρα. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Τραμπ "σοβαρό κίνδυνο" για το διεθνές εμπόριο και κάλεσε την Ευρώπη να ορθώσει το ανάστημά της για να προλάβει πιθανή κατάρρευση των παγκόσμιων οικονομικών θεσμών.

Ανάλογου περιεχομένου και ύφους ήταν τα σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που μίλησε για «επικίνδυνες προκλήσεις», οι οποίες σε συνδυασμό με άλλους αστάθμητους παράγοντες -ουκρανική κρίση, μεσανατολικό χάος, εξτρεμιστικό ισλάμ- καθιστούν "απρόβλεπτο" το μέλλον της Ευρώπης.

Ενότητα

Στην "παραδοσιακή" επιστολή - πρόσκλησή του προς τους 27 ηγέτες της Ένωσης ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής της Παρασκευής στη Μάλτα, ο Τουσκ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» τις δηλώσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης, θεωρεί ότι η Ε.Ε. εισέρχεται σε μια "δύσκολη κατάσταση", διαβλέπει «υποταγή στα επιχειρήματα των λαϊκιστών» και καλεί επειγόντως σε ευρωπαϊκή ενότητα.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε έναν όλο και πιο πολωμένο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντιευρωπαϊστές ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ευρωσκεπτικιστές. Ιδιαίτερα η κυβερνητική αλλαγή στην Ουάσιγκτον δημιουργεί μία δύσκολη κατάσταση για την Ε.Ε. καθώς, όπως φαίνεται, η νέα αμερικανική διοίκηση θέτει υπό αμφισβήτηση την αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 70 χρόνων» υπογραμμίζει ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος καταγγέλλει την εθνικιστική και ξενοφοβική ρητορική εντός της Ε.Ε. και παραδέχεται ότι είναι ορατές η «παρακμή της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση» και η «υποταγή στα επιχειρήματα των λαϊκιστών».

Ο Τουσκ καλεί τους "27" σε ενότητα έναντι των απειλών προειδοποιώντας τους χαρακτηριστικά πως ενδεχόμενη «αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών - μελών της, αλλά στην πραγματική εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα". "Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι» τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

"Μεταμφιεσμένο μάρκο"

Πάντως, ο Τραμπ συνεχίζει να τραβάει το σχοινί εξαπολύοντας χθες νέα φραστική ομοβροντία κατά της Γερμανίας. Ένας από τους συμβούλους του που έπιασαν πόστο στο νεοσυσταθέν Συμβούλιο Εμπορίου του Λευκού Οίκου, ο Πίτερ Ναβάρο, υποστήριξε σε συνέντευξή του στους “Financial Times”, ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί το «ευρέως υποτιμημένο» ευρώ -το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε "έμμεσο γερμανικό μάρκο"- για να "εκμεταλλεύεται" τους εμπορικούς εταίρους της, ανάμεσα στους οποίους και τις ΗΠΑ.

«Είναι περίπλοκο να θεωρήσει κανείς την TTIP (το σχέδιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε., που έχει περιέλθει σε νεκρό σημείο) ως μια διμερή συμφωνία εξαιτίας της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα έμμεσο 'deutsche mark' που είναι ευρέως υποτιμημένο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναβάρο.

«Η διαρθρωτική εμπορική ανισορροπία που διατηρεί η Γερμανία με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ υπογραμμίζει την οικονομική ετερογένεια στους κόλπους της Ε.Ε. και συνεπώς η TTIP είναι μια πολυμερής συμφωνία μεταμφιεσμένη σε διμερή συμφωνία», υποστήριξε ο σύμβουλος του Τραμπ.

Μέρκελ: Προσέξτε τι λέτε...

Αν και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στα παραπάνω σχόλια, η αντίδραση της Μέρκελ ήταν άμεση και εντονότατη. Η Γερμανία δεν επεμβαίνει στην πολιτική της ΕΚΤ, είπε με στεντόρεια φωνή η καγκελάριος θεωρώντας προφανώς "μη-επέμβαση" τις προηγούμενες επίμονες απαιτήσεις του Σόιμπλε για τερματισμό "εδώ και τώρα" της χαλαρής νομισματικής πολιτικής του Μάριο Ντράγκι.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα που ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ» είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν. «Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ και, ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει η κατάσταση αυτή» τόνισε ο καγκελάριος.

Στο γερμανικό "ώς εδώ και μη παρέκει" προς τον νεόκοπο ένοικο του Λευκού Οίκου ήρθε να προστεθεί και η ξεκάθαρη προειδοποίηση ενός εκ των στενών πολιτικών συμμάχων του Σόιμπλε, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, περί αναζήτησης... "εναλλακτικών" εταίρων αν η Ουάσιγκτον του Τραμπ κλείσει τις πόρτες της στα ευρωπαϊκά αγαθά. Ένας από αυτούς θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Κίνα...

Ντάισελμπλουμ: Μπορούμε και χωρίς Αμερικανούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και πολιτικός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσουν σε μια πολιτική προστατευτισμού, διεμήνυσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και στο πεδίο του εμπορίου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, παρότι οι ΗΠΑ παραμένουν εμπορικός εταίρος - κλειδί για την Ε.Ε., το λογικό θα ήταν η Ένωση να οριστικοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

«Η συνεργασία μας με την Κίνα (...) είναι πολύ σημαντική. Από οικονομική άποψη, όλο και πιο πολύ, αλλά επίσης και από πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup. «Εάν οι ΗΠΑ επιλέξουν μια πιο προστατευτική, εσωστρεφή προσέγγιση και δεν υποστηρίζουν πλέον το εμπόριο και τη συνεργασία, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα» συμπλήρωσε ο Ολλανδός υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL