Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Πόλεμος κατά της πραγματικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος κατά της πραγματικότητας

Όταν η κλιματική αλλαγή βαφτίζεται "απάτη" και το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται "ανεξέλεγκτο", καταλαβαίνει κανείς ότι η πρόσφατη διατύπωση περί "εναλλακτικών γεγονότων" δεν αποτελεί τυχαία αναφορά. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο για εκείνη.

Και κάπως έτσι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που κήρυξε ο Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 δίνει τη θέση του στον πόλεμο κατά των γεγονότων. Με αποτέλεσμα, η πορεία των γυναικών που συγκλόνισε την Ουάσιγκτον την επόμενη κιόλας μέρα από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ να παραδίδει τώρα τη σκυτάλη σε μια... πορεία επιστημόνων.

Όπως μας πληροφορεί η “Washington Post”, όλα ξεκίνησαν στα μέσα της εβδομάδας στα κοινωνικά δίκτυα του Ίντερνετ όταν κάποιος έριξε τη σχετική ιδέα εξοργισμένος από τα μέτρα που εξήγγειλε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. Η ανταπόκριση ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και μήνυμα με το μήνυμα, η πρωτοβουλία για μια πορεία επιστημόνων κατά του Τραμπ στην αμερικανική πρωτεύουσα απέκτησε πολύ σύντομα τη δική της σελίδα στο Facebook και το Twitter.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα είχαν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Οι διοργανωτές, που υπόσχονται να ορίσουν ημερομηνία και να πάρουν από τις αρχές τη σχετική άδεια για την διαδήλωση μέσα στις επόμενες μέρες σημειώνουν σε μήνυμά τους ότι "μια αμερικανική κυβέρνηση που αγνοεί την επιστήμη εμμένοντας σε μια ιδεοληπτική ατζέντα θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον πλανήτη" και το ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί "γεγονός χωρίς εναλλακτικές".

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει, φυσικά, τις αντιρρήσεις της. Και για να συνεχίσει να κατασκευάζει τα "εναλλακτικά γεγονότα" της φροντίζει, πρώτα από όλα, να κρατά φιμωμένους τους αγγελιαφόρους. Με την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ζήτησε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) να κατεβάσει από τον ιστότοπό της τη σελίδα που αφορά την κλιματική αλλαγή, ενώ οι εργαζόμενοι της έλαβαν συστάσεις να περιορίσουν την επικοινωνία τους με το κοινό.

Και το χειρότερο; Ο Τραμπ προορίζει για νέο διευθυντή της υπηρεσίας έναν ορκισμένο εχθρό της, τον εισαγγελέα της Οκλαχόμα, Σκοτ Προύιτ που τα τελευταία χρόνια έχει υποβάλει σειρά μηνύσεων κατά της ΕΡΑ έπειτα από καταγγελίες πετρελαϊκών εταιρειών. Μιλώντας στο BBC, ο περιβαλλοντολόγος, Αλντεν Μάγιερ κάνει λόγο για μια τακτική "control - alt - delete": Έλεγχος των επιστημονικών πηγών στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, μεταβολή της πολιτικής ώστε να χωρά στην ιδεολογική ατζέντα των Ρεπουμπλικανών και διαγραφή των επιστημονικών δεδομένων από τις κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Τι νόημα έχουν άλλωστε τα επιστημονικά δεδομένα όταν έχεις τον ίδιο τον πλανητάρχη να σε ενημερώνει καθημερινά από το Twitter; Υπογράφοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα προεδρικά διατάγματα για την επανέναρξη των δύο πετρελαιοαγωγών που η διακυβέρνηση Ομπάμα είχε "παγώσει" έπειτα από τις αντιδράσεις του οικολογικού κινήματος, ο Τραμπ υποσχέθηκε "πολλές δουλειές, 28.000 δουλειές και σπουδαίες κατασκευαστικές δουλειές". Και όλα αυτά τη στιγμή που η ίδια η πετρελαϊκή βιομηχανία κάνει λόγο για 10.000 εποχιακές προσλήψεις έχοντας ξεκαθαρίσει μάλιστα ότι θα χρειαστούν μόλις 50 άτομα για να εποπτεύουν τους πλήρως αυτοματοποιημένους αγωγούς όταν κατασκευαστούν.

Η κατασκευή του αγωγού Dakota Access Pipe Line (DAPL) είχε προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες, με εκατοντάδες ακτιβιστές από κάθε γωνιά των ΗΠΑ να σπεύδουν στην Ντακότα για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των ιθαγενών οι οποίοι πρώτοι ξεσηκώθηκαν κατά του έργου που απειλούσε να δηλητηριάσει το νερό τους και να τους στερήσει τη γη τους.

Έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή το φθινόπωρο, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε εντολή για την επαναξιολόγηση του έργου από το σώμα των μηχανικών του αμερικανικού στρατού οι οποίοι τελικά αποφάσισαν την αναστολή των εργασιών. Ήταν θέμα χρόνου για τις μπουλντόζες να βάλουν και πάλι μπροστά, αφού το κυβερνητικό επιτελείο του Τραμπ έχει στενούς δεσμούς τόσο με την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία όσο και με τον αγωγό.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών και πρώην διευθυντής της ExxonMobil, Ρεξ Τίλερσον, αποτελεί μόνο την πιο κραυγαλέα περίπτωση. Τι να πει κανείς για τον υπουργό Ενέργειας και πρώην κυβερνήτη του Τέξας, Ρικ Πέρι; Μέχρι πρόσφατα ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της τεξανής Energy Transfer Partners, κατασκευάστριας του έργου. Και ένας από τους πιο γενναιόδωρους χρηματοδότες της εκλογικής καμπάνιας του Τραμπ ήταν ο Χάρολντ Χαμ, διευθυντής της πετρελαϊκής Continental Energy, μιας από τις εταιρείες που αναμένεται να χρησιμοποιήσει περισσότερο τον αγωγό.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπαίνει καν στον κόπο να κρύψει τις σχέσεις της με τον επιχειρηματικό κόσμο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από αυτόν; Ανακοινώνοντας στα μέσα της εβδομάδας τα σχέδιά του για τη συνέχιση της κατασκευής των δύο αγωγών, ο Τραμπ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η κίνηση αποτελεί απλώς μια προκαταβολή από ό,τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας -General Motors, Ford και Fiat- Chrysler- χαρακτήρισε τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος "ανεξέλεγκτους" και υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους βιομήχανους για τον περιορισμό των περιορισμών. Έπειτα από τη συνάντηση που είχε μάλιστα με εκπροσώπους του κατασκευαστικού τομέα υποσχέθηκε να απαλείψει το 75% από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, κυρίως κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος ή για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται για τις γνωστές μεγαλόστομες εξαγγελίες του Τραμπ. Όλα αυτά καθημερινά γίνονται πράξη. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα 23 παρόμοιους κανονισμούς. Ρυθμίσεις για τις εκπομπές αεριων της Υπηρεσίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος ή για το πώς το υπουργείο Υγείας θα υπολογίζει στο εξής το όριο της φτώχειας προκειμένου να χορηγεί επιδόματα. Γιατί φυσικά και για τη φτώχεια υπάρχουν "εναλλακτικά γεγονότα", και οι Αμερικανοί θα αρχίσουν πολύ σύντομα να τα μαθαίνουν από τη νέα τους κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL