Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Ο πρόεδρος του Μεξικού ακύρωσε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ έπειτα από την απειλή του Τραμπ / Ντόναλντ Τραμπ: "Αν δεν πληρώσεις, μην έρθεις..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρόεδρος του Μεξικού ακύρωσε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ έπειτα από την απειλή του Τραμπ / Ντόναλντ Τραμπ: "Αν δεν πληρώσεις, μην έρθεις..."

Σε διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού εξελίσσεται η υπόθεση του τείχους που σχεδιάζει να υψώσει στα σύνορα των δύο χωρών ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μεξικάνος πρόεδρος Ενρίκε Πένια ακύρωσε χθες την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον έπειτα από την απειλή του Αμερικανού ομολόγου του ότι δεν θα τον συναντούσε παρά μόνο αν η χώρα του πλήρωνε για το έργο.

"Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τείχος το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη, τότε είναι καλύτερα να ματαιωθεί η επικείμενη επίσκεψη" έγραψε στο Twitter o Τραμπ. Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια, που λίγο νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, ματαίωσε στη συνέχεια την προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στο Μεξικό και με αφορμή τη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου NAFTA σημειώνοντας ότι ήταν μια "μονόπλευρη συμφωνία" που ζημίωσε οικονομικά τη χώρα του, έπληξε τις αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες και κατέστρεψε αναρίθμητες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη ο Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την έναρξη της ανέγερσης του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, υποσχέθηκε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και πως το κόστος θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το Μεξικό. Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές, ο πρόεδρος του Μεξικού είπε ότι η χώρα του "δεν πιστεύει σε τείχη" και δεν πρόκειται να πληρώσει για το τείχος του Τραμπ.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε εξάλλου του σχεδίου του να απαγορεύσει στις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες να εκδίδουν βίζες σε υπήκοους της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC υποστήριξε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε "απόλυτο χάος" και υποσχέθηκε να κρατήσει την "τρομοκρατία" έξω από τις ΗΠΑ.

Όπως είπε, η Ευρώπη έκανε "ένα τεράστιο σφάλμα επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες". Δικαιολόγησε επίσης για μία ακόμη φορά το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού που εφάρμοζε η CIA με το επιχείρημα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κάνουν πολύ χειρότερα. "Πρέπει να πολεμήσουμε τη φωτιά με φωτιά" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ. "Καμία απαγόρευση! Κανένα τείχος! Η Νέα Υόρκη ανήκει σε όλον τον κόσμο" ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Την έντονη αντίθεσή τους στα σχέδια του Τραμπ εξέφρασαν και πολλοί δήμαρχοι των λεγόμενων "πόλεων καταφυγίων". Όλοι τους υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να προστατεύουν τους κατοίκους που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα και να μην τους αναφέρουν στις ομοσπονδιακές αρχές παρά την απειλή του Τραμπ να τους στερήσει χιλιάδες δολάρια από ομοσπονδιακά κονδύλια.

Έρευνα, τέλος, που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine” αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί γιατροί είναι αντίθετοι με την κατάργηση του προγράμματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης (Obamacare), την οποία υπόσχεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και οι Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να υλοποιήσουν μέχρι την άνοιξη.

"Η πλειονότητα των γιατρών είναι ανοικτοί σε αλλαγές στον νόμο Ομπάμα, όμως αντιτίθενται έντονα στην κατάργησή του" τόνισε ο Κρεγκ Πόλαν, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Johns Hopkins.

Διώξεις κατά δημοσιογράφων

Τη δόξα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ζηλεύει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να επιβάλει ανάλογους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και στη χώρα του. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Guardian", έξι δημοσιογράφοι, που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις που συνόδεψαν την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ, κατηγορούνται για κακουργήματα και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως 10 ετών.

"Οι κατηγορίες είναι εντελώς εξωπραγματικές και πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να στείλουν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στους δημοσιογράφους που θα καλύψουν μελλοντικές κινητοποιήσεις" ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ζητώντας από την αμερικανική Δικαιοσύνη να αποσύρει τις κατηγορίες.

Διεθνής Αμνηστία κατά Τραμπ

Αυτό το τείχος στέλνει το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή πρέπει να φοβόμαστε και να παραγκωνίζουμε όλους όσοι έρχονται στις ΗΠΑ από το εξωτερικό, ειδικά εκείνους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική δήλωσε η Μάργκαρετ Χουάνγκ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ.

Η ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές της θα απαιτήσουν από το Κογκρέσο να προστατέψει τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαφεύγουν της βίας στη Λατινική Αμερική. Δεν θα επιτρέψουμε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δημιουργήσει καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ - Μεξικού, σαν αυτούς που έχουν πλέον στηθεί στην Ελλάδα, την Αυστραλία και άλλες χώρες, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας εξάλλου τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου να διακόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τις πόλεις που παρέχουν καταφύγιο στους μετανάστες, η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε ότι οι τοπικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του νόμου, πρέπει να συνεργάζονται με τις κοινότητες των μεταναστών και των προσφύγων προκειμένου να προστατεύουν την ασφάλειά τους - όχι να λειτουργούν ως υπηρεσίες μετανάστευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL