Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
"Αντισυστημικός πρόεδρος", "εναλλακτικά γεγονότα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αντισυστημικός πρόεδρος", "εναλλακτικά γεγονότα"

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ από τα χρόνια του Βιετνάμ και η ατυχής έμπνευση των συνεργατών του να διογκώσουν με..."εναλλακτικά γεγονότα" το πλήθος που την Παρασκευή συγκεντρώθηκε μπροστά από το Καπιτώλιο δυσκόλεψαν αισθητά τα πρώτα 24ωρα του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναγκάζοντάς τον σε αμυντική στάση.

Το επιτελείο του Τραμπ πέρασε ουσιαστικά το Σαββατοκύριακο προσπαθώντας να αποδείξει σώνει και καλά ότι οι υποστηρικτές του νέου προέδρου που παρακολούθησαν από κοντά την ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας ήταν περισσότεροι από ότι επέμεναν να δείχνουν οι κάμερες και οι φωτογραφίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ επιτέθηκε μάλιστα στους δημοσιογράφους καταγγέλλοντάς τους για "εσκεμμένη παραπληροφόρηση" και υποσχέθηκε ότι στο εξής θα "λογοδοτούν" για τα ψέματά τους. Όπως ισχυρίστηκε, το πλήθος που την Παρασκευή συγκεντρώθηκε μπροστά από το Καπιτώλιο "ήταν το μεγαλύτερο ακροατήριο που παρακολούθησε ποτέ τελετή ορκωμοσίας, τελεία και παύλα!".

Προσπαθώντας αργότερα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα -τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν όλο αυτό το διάστημα εικόνες που διέψευδαν πανηγυρικά τον ισχυρισμό- η Κέλιαν Κόνγουεϊ επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, δήλωσε ότι ο Σπάισερ αναφερόταν απλώς σε "εναλλακτικά γεγονότα", μια διατύπωση που, παρότι πιθανότατα θα γοήτευε τον Τζορτζ Όργουελ, έγινε δεκτή με κατάπληξη και θυμηδία.

Πέρα όμως από ειρωνικά σχόλια, η αποφασιστικότητα των νέων ενοίκων του Λευκού Οίκου να συγκρουστούν μετωπικά με την πραγματικότητα προκάλεσε και σοβαρές ανησυχίες. "Αν ο Τραμπ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ΜΜΕ για το μέγεθος ενός πλήθους, τότε φανταστείτε τι θα συμβεί όταν αρχίσουν να γράφουν για την οικονομία, τον προϋπολογισμό και το σύστημα υγείας. Κάθε αρνητικό σχόλιο θα αποκαλείται ψέμα" τόνισε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ, ενώ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν έπειτα από όλα αυτά εξακολουθεί να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν απάντησε: "Δεν ξέρω".

Οι αντιδράσεις του κυβερνητικού επιτελείου θα μπορούσαν να αποδοθούν στην ταραχή που προφανώς προκάλεσε η πρωτοφανής συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νέου προέδρου. Εκτιμάται ότι σχεδόν 2,6 εκατομμύρια άτομα κατέβηκαν στους δρόμους αμερικανικών πόλεων το Σάββατο για να αποδοκιμάσουν την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει, αλλά και ό,τι αντιπροσωπεύει ο ίδιος.

Το μεγαλύτερο πλήθος -ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές- συγκεντρώθηκε στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Πορεία των Γυναικών. Μεγάλες διαδηλώσεις με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων χιλιάδων πραγματοποιήθηκαν όμως και σε άλλες πόλεις: τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο και τη Βοστώνη, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επιδεικνύοντας τα συνηθισμένα αντανακλαστικά του ο Τραμπ έσπευσε να χλευάσει τους διαδηλωτές. "Είχα την εντύπωση ότι μόλις τώρα είχαμε εκλογές. Γιατί δεν ψήφισαν αυτοί οι άνθρωποι;" έγραψε στο Twitter. Λίγο αργότερα πάντως φάνηκε να το μετανιώνει αναγνωρίζοντας με νέο μήνυμά του το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

Οι διαδηλωτές δεν είναι όμως η μοναδική πηγή ανησυχίας για τον νέο πρόεδρο. Μια ομάδα επιφανών νομικών, συνταγματολόγων και ειδικών σε ζητήματα δεοντολογίας κατέθεσε χθες μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον ότι παραβίασε το αμερικανικό Σύνταγμα με το να επιτρέψει σε ξένες κυβερνήσεις να πληρώσουν ξενοδοχεία του και άλλες επιχειρήσεις ιδιοκτησίας του.

Την ίδια ώρα το αίτημα για τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ συμπλήρωνε 200.000 υπογραφές ενώ σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το ίδιο επιθυμεί και η πλειονότητα των Αμερικανών. Η Κέλιαν Κόνγουεϊ δήλωσε πάντως ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στο αίτημα, καθώς "κανείς δεν ενδιαφέρεται". Μάλλον λογάριαζε χωρίς τον ιστότοπο WikiLeaks, που αμέσως ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ αν κάποιος του τις στείλει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL