Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Γκάμπια: Ο Γ.Τζάμε παραδίδει την εξουσία, έπειτα από πιέσεις των κρατών της Δ. Αφρικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκάμπια: Ο Γ.Τζάμε παραδίδει την εξουσία, έπειτα από πιέσεις των κρατών της Δ. Αφρικής

Ο πρώην πρόεδρος της Γκάμπιας Γιαχία Τζάμε ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα παραιτηθεί από την εξουσία, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από χώρες της δυτικής Αφρικής, οι οποίες απείλησαν με εισβολή αν δεν αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου από τον Αντάμα Μπάροου.

«Αποφάσισα σήμερα να παραδώσω την ηγεσία αυτού του μεγάλου έθνους, με απεριόριστη ευγνωμοσύνη προς όλους τους πολίτες», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο πρώην πρόεδρος πρόσθεσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή από μόνος του, αφού προσευχήθηκε, σκεπτόμενος το συμφέρον της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζάμε έχασε στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου από τον Μπάροου και, αν και αρχικά αποδέχθηκε την ήττα του, στη συνέχεια αρνήθηκε να αποχωρήσει από την εξουσία, καταγγέλλοντας ότι υπήρξαν ατασθαλίες στην εκλογική διαδικασία.

Ο Μπάροου ορκίστηκε πρόεδρος της Γκάμπιας την Πέμπτη στην πρεσβεία της χώρας στη Σενεγάλη. Το ίδιο βράδυ δυνάμεις των μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) πέρασαν τα σύνορα της Σενεγάλης με τη Γκάμπια και είχαν λάβει διαταγές να επιτεθούν, αν ο Τζάμε δεν αποχωρούσε από την εξουσία.

Ο πρόεδρος της Γουινέας Άλφα Κοντέ και της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζ μετέβησαν χθες Παρασκευή στην Μπανζούλ για να συζητήσουν τις συνθήκες αποχώρησης του Τζάμε.

«Προφανώς τα πράγματα έχουν σχεδόν διευθετηθεί. Ο Τζάμε έχει δεχθεί να αποχωρήσει από την εξουσία. Οι διαπραγματεύσεις τώρα αφορούν την εξορία του και τις συνθήκες της», δήλωσε σύμφωνα με ξένα πρακτορεία κυβερνητική πηγή της Μαυριτανίας.

Πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι η Γουινέα και το Μαλί έχουν προσφερθεί να δεχθούν τον πρώην πρόεδρο. Άλλες χώρες που είναι πιθανό να πάει ο Τζάμε είναι η Μαυριτανία, το Κατάρ και η Ισημερινή Γουινέα.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Γκάμπια από τις αρχές του Ιανουαρίου, στην πλειονότητά τους προς τη Σενεγάλη, υπό τον φόβο ότι θα ξεσπάσουν συγκρούσεις.

Ο Τζάμε κατέλαβε την εξουσία το 1994 με πραξικόπημα και έχει δηλώσει ότι θα κυβερνά την Γκάμπια για «ένα δισεκατομμύριο χρόνια».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Εισβολή στρατευμάτων της Σενεγάλης στην Γκάμπια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL