Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ντόναλντ Τραμπ: "Η Αμερική πάνω απ' όλα..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντόναλντ Τραμπ: "Η Αμερική πάνω απ' όλα..."

"Η Αμερική θα είναι πρώτη και πάνω απ' όλα". Το όραμά του για το πώς θα καταστήσει και πάλι τη χώρα του "ισχυρή και σπουδαία" περιέγραψε μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές μπροστά από το Καπιτώλιο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια ομιλία που θύμιζε περισσότερο προεκλογικές συγκέντρωσεις του και λιγότερο τελετή ορκωμοσίας, ο Τραμπ μίλησε ως εκπρόσωπος ενός ανεπανάληπτου "ιστορικού κινήματος". Όπως τόνισε, εδώ και πολύ καιρό "μια μικρή ομάδα" καταλάμβανε την εξουσία με τον λαό να πληρώνει το κόστος. "Η αλλαγή ξεκινά εδώ και τώρα" σημείωσε.

Και αφού ανακήρυξε τη χθεσινή ημέρα ως "ημέρα που η εξουσία επιστρέφει στον λαό", ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι "η σφαγή των Αμερικανών" σταματάει εδώ. Και έσπευσε να ξεκαθαρίσει τις ακριβώς εννοεί: "Κάναμε πλούσιες τις ξένες επιχειρήσεις και όχι τις δικές μας, δεν κοιτούσαμε την οικονομία μας. Εξανεμίστηκε η εμπιστοσύνη μας στις δικές μας βιομηχανίες και οι συμπολίτες μας έμειναν άνεργοι".

"Από σήμερα ένα νέο όραμα ξεκινά. Η Αμερική θα είναι πρώτη και πάνω απ' όλα. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται προς όφελος του λαού μας" σημείωσε και υποσχέθηκε να αγωνιστεί με κάθε μέσο ώστε οι πολίτες της χώρας του να ανακτήσουν "τις δουλειές, τα σύνορα και τα όνειρά τους".

Υποσχέθηκε επίσης να συνεργαστεί με καλή διάθεση με άλλες χώρες, αλλά και να "εξαλείψει από το πρόσωπο της Γης" την ισλαμική τρομοκρατία. "Μαζί θα κάνουμε και πάλι τις ΗΠΑ σημείο αναφοράς" κατέληξε κάτω από τις επευφημίες των υποστηρικτών του, που πάντως υστερούσαν σημαντικά σε σχέση με το πλήθος που πλημμύρισε τον χώρο μπροστά από το Καπιτώλιο κατά την ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα.

Την ίδια ώρα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έξω από τη ζώνη ασφαλείας που είχαν δημιουργήσει οι δυνάμεις ασφαλείας πνίγονταν στα χημικά καθώς χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του νέου προέδρου της χώρας.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στα σημεία ελέγχου από τα οποία περνούσε το κοινό για να φτάσει στον χώρο της τελετής κρατώντας πλακάτ που έγραφαν "Κάντε τους ρατσιστές να φοβηθούν ξανά". Ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν επίσης σε καταστήματα των αλυσίδων McDonalds και Starbucks και υποκατάστημα της τράπεζας Bank of America.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Οι διοργανωτές της Πορείας των Γυναικών αναμένουν ότι περισσότεροι από 250.000 διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν σήμερα στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας για να αποδοκιμάσουν τον ρατσισμό και μισογυνισμό που εκφράζει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. Ανάλογες συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό.

Περικοπές με το καλημέρα

Σαρωτικές περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις ετοιμάζεται να υλοποιήσει το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. Ολόκληρες κυβερνητικές υπηρεσίες πρόκειται να καταργηθούν ενώ άλλες αναμένεται να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.

Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα υποστούν τα υπουργεία Εμπορίου και Ενέργειας. Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προς αυτά θα μειωθεί δραστικά και πολλά κυβερνητικά προγράμματα που βρίσκονται σήμερα υπό τη δικαιοδοσία τους είτε θα καταργηθούν είτε θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες. Ανάλογες περικοπές, αλλά σε μικρότερη έκταση, θα υπάρξουν επίσης για τα υπουργεία Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Το επιτελείο Τραμπ σχεδιάζει επίσης την ιδιωτικοποίηση του CPB, δημόσιου οργανισμού για τη ραδιοτηλεόραση, και την πλήρη κατάργηση του Εθνικού Ταμείου για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, που για περισσότερο από μισό αιώνα χρηματοδοτούσε μουσεία, βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα.

Συνολικά το επιτελείο Τραμπ σχεδιάζει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι συνεργάτες του νέου προέδρου έχουν θεωρήσει πάνω από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές πόσες αποφάσεις θα εγκρίνει αρχικά.

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης πολύ σύντομα να ανακοινώσει το σχέδιό του για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP) και τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό. Ένα από τα πρώτα προεδρικά διατάγματα αναμένεται επίσης να αφορά την κατασκευή του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης από τη Νότιο Αμερική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL