Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η διεθνής κοινότητα έχει άλλες προτεραιότητες / Σκόνη οι αρχαιότητες στην Παλμύρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η διεθνής κοινότητα έχει άλλες προτεραιότητες / Σκόνη οι αρχαιότητες στην Παλμύρα

Καθώς ο νέος πλανητάρχης προβάριζε το κοστούμι της ορκωμοσίας του στην Ουάσιγκτον και οι ισχυροί του πλανήτη χάραζαν την παγκόσμια οικονομική πολιτική στο Νταβός, σε μια πόλη μέσα στη συριακή έρημο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεφαν ανενόχλητοι ακόμα ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Τετράπυλον, στο ρωμαϊκό θέατρο της Παλμύρας, έγινε σκόνη με εκρηκτικά και προστέθηκε στις "παράπλευρες απώλειες" του πολέμου δι’ αντιπροσώπων στη Συρία. Αλλά ο άνθρωπος και η κληρονομιά του προφανώς δεν αποτελούν προτεραιότητα μετά από έξι χρόνια γεωπολιτικών ανταγωνισμών, θανάτου και προσφυγιάς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι τζιχαντιστές είχαν ανακαταλάβει την Παλμύρα αναγκάζοντας σε υποχώρηση τον συριακό στρατό και τους Ρώσους συμμάχους του, με μια "αιφνιδιαστική επίθεση" μέσα από την έρημο. Στο ίδιο ρωμαϊκό θέατρο, όπου οι Ρώσοι είχαν οργανώσει συναυλία πέρυσι για να γιορτάσουν την προσωρινή -όπως αποδείχτηκε- απελευθέρωση της ιστορικής πόλης, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν προχθές δασκάλους και στρατιώτες και στη συνέχεια ανατίναξαν αρχαιότητες.

Το ρωμαϊκό θέατρο χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Το Τετράπυλον είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία ήταν η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. "Αυτή η καταστροφή είναι ένα νέο έγκλημα πολέμου και μια τεράστια απώλεια για τον συριακό λαό και για την ανθρωπότητα" δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Η Μόσχα ανέφερε ότι συνδράμει τον συριακό στρατό στις προσπάθειες για την εκδίωξη των τρομοκρατών από την Παλμύρα, ενώ ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ κατήγγειλε ότι οι Αμερικανοί φέρουν ευθύνη γιατί επέτρεψαν σε τζιχαντιστές να διαφύγουν από το Ιράκ και να ενισχύσουν τους ομοϊδεάτες τους μέσα στη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε με την επίβλεψη των ΗΠΑ και με σπόνσορα την Τουρκία, δήλωσε ο Άσαντ.

Εν τω μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση κάνοντας στροφή 180 μοιρών επισημοποίησε τη στροφή της έναντι του Άσαντ. "Τα γεγονότα στο πεδίο έχουν αλλάξει δραματικά, άρα η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να επιμείνει σε μια διευθέτηση χωρίς τον Άσαντ, δεν είναι ρεαλιστικό" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Σιμσέκ στο Νταβός ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία που αναμένεται ότι θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα στο Καζακστάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL