Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
UNESCO: Ένα στα δέκα κορίτσια παγκοσμίως έχουν υποστεί σεξουαλική βία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

UNESCO: Ένα στα δέκα κορίτσια παγκοσμίως έχουν υποστεί σεξουαλική βία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UNESCO για το ζήτημα της έμφυλης βίας στα σχολεία με βάση έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιήθηκε σε διεθνές συμπόσιο στην Σεούλ, το οποίο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Σε ολόκληρο τον κόσμο περί τα 246 εκ. παιδιά και έφηβοι έχουν πέσει θύματα σχολικής βίας, ενώ υπολογίζεται ότι 120 εκ. παιδιά και έφηβοι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με την έκθεση υπολογίζεται ότι 246 εκ. παιδιά και έφηβοι, κορίτσια και αγόρια, πέφτουν θύματα σχολικής βίας κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο με βασικές κατευθύνσεις την αναπηρία, το φύλο, τη φτώχεια, τη διαφορετικότητα (εθνότητα, γλώσσα, πολιτιστικό υπόβαθρο, μεταναστατευτικοί/προσφυγικοί πληθυσμοί - σε ποσοστό 25%, την εξωτερική εμφάνιση (σε ποσοστό 25%) και τον σεξουαλικό προσανατολισμό/ταυτότητα φύλου (σε ποσοστό 25%).

Με βάση την έκθεση, τα θύματα σχολικής βίας απευθύνονται για βοήθεια σε ποσοστό 30% σε κάποιο ενήλικο άτομο ή σε άτομο του φιλικού περιβάλλοντος, σε ποσοστό μικρότερο του 10% στο διδακτικό προσωπικό, ενώ είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι σε υψηλό ποσοστό της τάξης του 30%, υπάρχουν θύματα βίας και εκφοβισμού που δεν μοιράζονται το πρόβλημά τους με κανένα άλλο πρόσωπο.

Εκφάνσεις της έμφυλης βίας αποτυπώνονται με περιστατικά πάλης στο σχολείο μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Μάλτα το 61% των αγοριών χρησιμοποιεί τη σωματική βία για να εκφοβίσει το 30% των κοριτσιών, ενώ η απομόνωση ως μορφή σχολικού εκφοβισμού χρησιμοποιήθηκε από τα κορίτσια σε ποσοστό 43% έναντι 26% από τα αγόρια.

Στις ΗΠΑ, με βάση στοιχεία έρευνας του 2012, προέκυψε ότι τα κορίτσια πέφτουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού σε συνδυασμό με τον σχολικό εκφοβισμό συχνότερα σε σχέση με τα αγόρια με ποσοστά 11% και 8% αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις εκφοβισμού μέσω διαδικτύου για παιδιά ηλικίας 9-16 ετών και ενώ τα καταγεγραμμένα περιστατικά το 2010 αντιστοιχούσαν στο 8% του πληθυσμού των παιδιών, το 2014 το ποσοστό ανήλθε στο 2012.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έκθεσης της UNESCO για την σεξουαλική βία. Εκτιμάται ότι περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια και έφηβες, δηλαδή αναλογία ένα προς δέκα, έχουν υποστεί σεξουαλική βία παγκοσμίως με καταγεγραμμένα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης στο σχολείο σε πολλές χώρες.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της σεξουαλικής βίας, έκθεση που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία προκύπτει ότι ένα 16χρονο άτομο θύμα σχολικού εκφοβισμού κινδυνεύει να εγκαταλείψει την εκπαίδευση, να μείνει άνεργο ή χωρίς κατάρτιση, καθώς και να έχει χαμηλότερες απολαβές κατά τη διάρκεια του ηλικιακού βίου 23-33 ετών δύο φορές περισσότερο έναντι όσων δεν έχουν υποστεί εκφοβισμό κατά τη διάρκεια της σχολικής τους φοίτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL