Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Αμνηστία Ομπάμα στην Τσέλσι Μάνινγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμνηστία Ομπάμα στην Τσέλσι Μάνινγκ

Ελεύθερη από τον Μάιο θα είναι η Τσέλσι Μάνινγκ, οι θαρραλέες αποκαλύψεις της οποίας έφεραν στο φως της δημοσιότητας εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και οδήγησαν την αμερικανική στρατιωτική Δικαιοσύνη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της με την καταδίκη της σε 35 χρόνια κάθειρξης. Μόλις δύο ημέρες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μείωσε την ποινή σε επτά χρόνια.

Η Τσέλσι Μάνινγκ συνελήφθη το 2010, όταν παρέδωσε εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά αρχεία του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ιστότοπο WikiLeaks. Τα απόρρητα μέχρι τότε αρχεία αποκάλυπταν ότι οι "παράπλευρες απώλειες", οι νεκροί άμαχοι των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ήταν πολύ περισσότερες από όσο παραδεχόταν μέχρι τότε το Πεντάγωνο, ενώ περιλάμβαναν και ένα βίντεο το οποίο έδειχνε αμερικανικό πολεμικό ελικόπτερο να γαζώνει με πυρά 16 αμάχους.

Υπήρχε επίσης υλικό με βασανιστήρια κρατουμένων, απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκάλυπταν την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να υπονομεύσει ή να ανατρέψει "ενοχλητικές" κυβερνήσεις, καθώς και στοιχεία για το γεγονός ότι πολλοί από τους κρατουμένους στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο κρατούνταν για χρόνια χωρίς αποδείξεις για συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στην απολογία της, η Μάνινγκ δήλωσε ότι στόχος της ήταν να ενημερώσει την αμερικανική κοινωνία για τα εγκλήματα που διαπράττονταν στο όνομά της. Αποδέχτηκε την ενοχή στις περισσότερες κατηγορίες που τις αποδίδονταν και καταδικάστηκε στη μακράν αυστηρότερη ποινή που είχε επιβληθεί ποτέ σε κρατικό λειτουργό για δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών.

Για την αντιπολεμική της δράση, η Μάνινγκ πέρασε επτά χρόνια σε φυλακές υπό σχεδόν εξοντωτικές συνθήκες. Παρ' ότι διεμφυλική, στάλθηκε σε ανδρικές φυλακές και πέρασε τον πρώτο χρόνο σε απόλυτη απομόνωση, εξαναγκαζόμενη να περνά πολλές ώρες γυμνή για "λόγους ασφαλείας". Επιχείρησε να αυτοκτονήσει δύο φορές. Την ίδια ώρα, κανένα από τα πρόσωπα που σχετίζονταν με τα εγκλήματα πολέμου τα οποία αποκάλυψε δεν αντιμετώπισε την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Εκτός από το να προσθέτει ένα "λιθαράκι" στην πολιτική παρακαταθήκη του Μπάρακ Ομπάμα, η αποφυλάκιση της Μάνινγκ ενδέχεται να εντάσσεται σε ένα είδος συναλλαγής. Πριν από λίγους μήνες το WikiLeaks είχε ανακοινώσει πως αν η Αμερικανίδα στρατιωτικός αφηνόταν ελεύθερη, ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής του ιστότοπου και επίσης διωκόμενος από την αμερικανική Δικαιοσύνη για τις αποκαλύψεις του, θα αποδεχόταν να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Από τον Ιούνιο του 2012, ο Ασάντζ παραμένει αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου Ομπάμα, το WikiLeaks ανάρτησε στο Τwitter το μήνυμα "ΝΙΚΗ", ενώ πλήθος οργανώσεων υπέρ της διαφάνειας και της ελευθερίας του λόγου επικρότησαν την κίνηση. Υπήρξαν, βέβαια, και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν που έκαναν λόγο για "προδοσία".

Η Μάνινγκ, ο Ασάντζ καθώς και ο πρώην αναλυτής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Εντουαρντ Σνόουντεν έδωσαν τα τελευταία χρόνια στη δημοσιότητα σημαντικές πληροφορίες για άγνωστες μέχρι τότε δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης που είχε στήσει η NSA.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την προεδρική χάρη στη Μάνινγκ, ανακοινώθηκε και η ανανέωση μέχρι το 2020 της άδειας παραμονής του Σνόουντεν στη Ρωσία. O Αμερικανός φυγάς βρίσκεται εκεί από το 2013 και, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, σύντομα θα πληροί τις προϋποθέσεις για να μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL