Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
"Καρφιά" από όλες τις πλευρές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καρφιά" από όλες τις πλευρές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου διεξήχθη η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης. Ο πρώτος γύρος της εσωκομματικής διαδικασίας διεξάγεται την ερχόμενη Κυριακή. Η συζήτηση της Πέμπτης έγινε σε ήπιους τόνους και οι υποψήφιοι έδωσαν το πολιτικό τους στίγμα.

Την εμπειρία του στη διακυβέρνηση επικαλείται ο πρώην πρωθυπουργός Βαλς, την έκφραση της ρήξης προέβαλε ο πρώην υπουργός Μπενουά Χαμόν, την έκφραση της Αριστεράς που έχει τη βούληση να αλλάξει τα πράγματα ο Μοντμπούργκ, τη σοβαρότητα των προσεγγίσεων ο Πεγιόν, την αντισυμβατικότητα ο Μπεναμιά, τις «66 προτάσεις» του ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Ντε Ριγκί, την απειρία που την κάνει προσηνή η -μοναδική γυναίκα υποψήφια- Πινέλ. Την τηλεμαχία αυτή παρακολούθησαν περίπου 4 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ωστόσο τις εντυπώσεις έκλεψαν την εβδομάδα που πέρασε στην πολιτική σκηνή της χώρας δύο γυναίκες που δεν μετέχουν στην κούρσα για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών. Η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και η δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Η πρώτη προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τη διακριτή υποστήριξη που προσφέρει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, στον... Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ, που σήμερα προηγείται στους ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πλην όμως δεν μετέχει στην εσωκομματική διαδικασία!

Η τελευταία της επίθεση, που «φωτογράφιζε» τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό και πρώην υπουργό Εσωτερικών, είχε να κάνει με τη χρήση της διάταξης του Συντάγματος 49-3, μια διάταξη που κάθε κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να περάσει από τη Βουλή, χωρίς προβλήματα, κάποιο «δύσκολο» νομοσχέδιο. «Υποφέραμε πολύ από τη 49-3, ακόμη και ως μέλη της κυβέρνησης, υποφέραμε πολύ. Αυτή την κατάσταση εγώ προσωπικά τη βίωσα πολύ άσχημα» είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή της η Ρουαγιάλ στοχεύοντας τον Βαλς.

Παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του Μακρόν: «Η κοινή γνώμη περιμένει κάποιον που είναι εκτός του συστήματος. Υπάρχει προσδοκία για ανάσα και για τη διαμόρφωση ενός νέου μέλλοντος. Για κάποιον που είναι εκτός των δομών, που σπάει τους κώδικες» -μόνο το όνομα του Μακρόν δεν είπε η Ρουαγιάλ. Και η απάντηση δεν άργησε να έλθει από έναν υποστηρικτή του Βαλς, τον πρώην υπουργό, βουλευτή Μαλέκ Μπουτίχ: «Είναι μια γυναίκα που τη σέβομαι, αλλά σήμερα δεν βρίσκεται στο ύψος αυτού που ήταν κάποτε, είναι κρίμα. Τελειώνει με μικρές, εκδικητικές κακίες περιμένοντας να πάει στη θεσούλα της στον ΟΗΕ».

Από την πλευρά της η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό (δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι κινήσεις της παραπέμπουν στη μετά την προεδρική εκλογή επανίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος), ενόψει της τηλεμαχίας της Πέμπτης, έβαλε στο στόχαστρό της τον πρόεδρο Ολάντ, τον Βαλς και τον... Μακρόν, ενώ έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον ευρωβουλευτή σήμερα, πρώην υπουργό, Βενσάν Πεγιόν.

«Μας οδήγησαν σε μια κατάσταση πλήρους σύγχυσης. Τους θεωρώ υπεύθυνους γι’ αυτό» δήλωσε στοχεύοντας σε τρία πρόσωπα για την «τεράστια αποτυχία της πενταετίας που τελειώνει»: τον Ολάντ «που αποφάσιζε την πολιτική», τον Μακρόν «που τον συμβούλευε και του ενέπνευσε την πολιτική που διέλυσε την Αριστερά» και τον Μανουέλ Βαλς. Μια ωραία ατμόσφαιρα, που αναμένεται να γίνει εκρηκτική μετά τις προεδρικές εκλογές - ίσως την πιο κρίσιμη δοκιμασία για το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL